Andreas Berntsson och Andreas Navjord är två av de cirka 30 poliser som patrullerar i kvarteren kring Molkomsbacken och Forshagagatan där bråkiga ungdomar har skrämt invånarna. Foto: Stefan Källstigen

Polis sätter hård press på gängen

Stökigt i centrum, slagsmål vid spärrarna och cannabisförsäljning på gatan har länge fört med sig en känsla av otrygghet i Farsta. Men snart ska problemen försvinna, sedan i höstas pågår nämligen en stor polisinsats i området.

  • Publicerad 16:02, 5 feb 2012

Det är tidigt på onsdagsförmiddagen ett par hundra meter från Farsta centrum och inte många är i rörelse kring bensinmacken och den närliggande videobutiken. Annat är det på kvällar och helger då högljudda ungdomar uppehåller sig klungvis i området och skrämmer de boende. Det är anledningen till att polisen nu genomför en massiv insats i Farsta.

– Vi inledde i november och intensifierade arbetet efter nyår. Vi jobbar mycket med hög närvaro, synlighet och kontaktskapande. Ungdomarna ska veta att vi är här så gott som dagligen, antingen uniformerade eller civilklädda, säger Andreas Navjord, polisens insatsledare i Farsta.

Det är vid tunnelbaneuppgången och i kvarteren runt Molkomsbacken och Forshagagatan som insatsen koncentreras. Totalt är det 30 poliser som vistas i området för att komma i kontakt med de personer som ofta umgås i grupper på vissa specifika ställen, samtliga pojkar eller män i åldrarna 14–25 år.

De är i de allra flesta fall Farstabor och har växt upp och bott i området sedan de var barn och är därför väl förtrogna med området. De bor nära varandra och har umgåtts i många år. Med i bilden finns även personer som har begått grova brott utanför Stockholms län.

Insatserna består huvudsakligen av två moment, dels att registrera eventuella brott, dels att prata med ungdomarna.

– Samtalen gäller oftast de som är yngre och som ligger i riskzonen för att rekryteras till kriminell verksamhet, det gäller att fånga upp dem i tid. Vi vet också att många av de som är äldre och tongivande i gruppen känner sig störda av att vi är här, säger Andreas Navjord.

Han understryker att det inte rör sig om en organiserad gängverksamhet, men förutom våldsdåd, narkotikabrott och småstölder har det även förekommit fall av utpressning där äldre personer utnyttjar yngre för sina egna syften, till exempelvis till försäljning av cannabis.

Oroligheterna har varit kända en längre tid men tycks ha ökat det senaste halvåret. Polisen har fått många anonyma telefonsamtal från oroliga personer som helst inte går ut om kvällarna eftersom de upplever att det är bråkigt i området. Och när Andreas Navjord själv har gått runt och pratat med folk i området har många sagt att de känner sig otrygga.

– Jag har talat med ungdomar som har berättat att de först spanar ut genom fönstret för att se vem som är där innan de går utanför dörren.

De minderåriga som påträffas drogonyktra eller med cannabis i fickan körs till Maria ungdoms akutmottagning i sällskap av sina föräldrar. Därifrån förs de sedan direkt ett steg vidare i kedjan till läkare och socialtjänst.

– Tidigare har det kunnat dröja flera veckor från det att vi från polisen gripit in till att personer fått möta läkare och under den tiden kan missbruket ha fortskridit. Vi tycker att det är viktigt att koppla in socialtjänsten innan det har gått för långt.

Fakta

Narkotikabrott

Ett tiotal narkotikabrott har hittills lagförts under insatsen mot ungdomsgängen.

Ett typexempel inträffade i december när en polispatrull fattade misstanke och stoppade en bil på Forshagagatan. Både förare och passagerare visade sig vara narkotikapåverkade. I bilens baklucka fann man även en större mängd smuggelsprit avsedd för försäljning.

Källa: POLISEN

Visa merVisa mindre