Utbildare. Poliserna Peter Enell och Gunilla Rothelius informerade om hur inbrottstjuvar går tillväga för att ta sig in i lägenheter. Foto: Jannie Flodman

Polis satsar mot inbrott – tar hjälp av grannar

I veckan höll polisen ett infomöte för grannar som vill samverka mot brott. Nu vill man att fler ska ansluta sig.

  • Publicerad 19:00, 17 feb 2019

Ett femtiotal personer från norra innerstan samlades i veckan i polishuset på Kungsholmen för att delta i polisens informationsmöte om grannsamverkan mot brott. Syftet är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende och kunskap om hur man skyddar sig mot olika typer av brott som drabbar de som bor och verkar i området. Det kan handla om inbrott, åldringsbrott, bedrägerier och skadegörelse, till exempel. Hittills är cirka 550 bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag engagerade.

– Vi vill att ni ska samverka för att stoppa tjuvarna, de ska inte ens komma in i era fastigheter. Försök att lära känna era grannar, titta till varandras lägenheter när ni åker bort, inledde Gunilla Rothelius, brottsförebyggande på Stockholmspolisen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under mötet gav polisen flera tips på hur man håller inbrottstjuvar borta, till exempel genom bra lås, larm, gallergrind och fönsterspärrar. Men också genom att som granne vara "sunt nyfiken" och uppmärksam om man ser okända personer i fastigheten eller hör ljud som man inte kan identifiera. Gunilla Rothelius berättade om ett inbrott i fastigheten där hon bor på Kungsholmen i augusti förra året.

– Här kommer ett exempel på hur ni inte ska göra... Det var en fredagskväll och klockan var fem i sju. Jag och min man hörde konstiga ljud och vårat titthål var igentejpat. När vi gick ut stod det fyra busar utanför som höll på att göra inbrott hos vår granne. De sprejade oss med pepparsprej och det blev en fajt i trapphuset. De vann och vi såg inget och kunde knappt andas där...

– Det man skulle ha gjort är att diskret ha kontaktat polisen. Eftersom de hade tejpat för titthålet så var det ju något fuffens.

Här patrullerar polisen med Kungsholmsbor

En som besökte mötet var Nassrin Wandy, hon är ordförande i en bostadsrättsförening på Wittstocksgatan.

– En bra idé tycker jag var att ha lampor som sätter igång när folk kommer nära fastigheten. Vi kommer också sätta upp skyltar om att vi är med i grannsamverkan-projektet, säger hon och fortsätter:

– Vi har redan ett väldigt bra samarbete i vår förening med mycket kontakt mellan grannarna. Till exempel har vi en whats app-grupp.

Om man går med i samverkan mot brott innebär det att polisen mejlar ut information om brott som har begåtts i området där man bor samt tips på hur man kan skydda sig cirka 2-3 gånger per år. Man får också skyltar och dekaler att sätta upp i porten som visar att man är med i projektet.

Nassrin Wandy är ordförande i en bostadsrättsförening vid Karlaplan och var nöjd efter polisens informationsmöte. Foto: Jannie Flodman

Så fungerar grannsamverkan mot inbrott

Brottsförebyggnade rådet, BRÅ, har genomfört en utvärdering av en rad studier om hur grannsaverkan mot inbrott fungerat och kommit fram till att det minskar brottsligheten med i genomnitt 1/4 eller 26 procent.

Blåljuskod. Blåljuskod är en hemlig kod som fungerar dygnet runt och som bara polisen, räddningstjänsten och brandkåren har tillgång till. Om man har en sådan får man en dekal att sätta upp i porten så att utryckningspersonal snabbt ska veta att fastigheten har en sådan. Det är inget krav att ha en blåljuskod för att vara med i grannsamverkan.

Bakom Grannsamverkankonceptet står Samverkan mot brott som är en organisation bestående av Polisen, Brottsförebyggande rådet, Sveriges Kommuner och Landsting, SSF Stöldskyddsföreningen, Trygg Hansa, Folksam, If, Länsförsäkringar, Moderna Försäkringar, ICA Försäkring, Villaägarna, Hyresgästföreningen och Riksbyggen.

Nästa informationsmöte äger rum i polishuset den 2 april klockan 17.40-19.30. Mer info finns på samverkanmotbrott.se.

Visa merVisa mindre

Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen, svarade på frågor efter mötet. Foto: Jannie Flodman