Punktmarkering. Polisen var återigen på plats vid Slussen och stoppade cyklister som trampade mot rött. Foto: Michael Toll

Polis kräver fartgupp för cyklister på Söder

Återigen stod polisen och kontrollerade korsningen vid Slussen. Och återigen blev mängder med cyklister bötfällda. Nu vill polisen göra det svårare för cyklister att cykla fort.

  • Publicerad 14:10, 16 okt 2018

Segwaypolisen Mikael "Doktorn" Ericson och hans kollegor stod under tisdagsmorgonen uppställda vid korsningen Götgatan/Hornsgatan. På löpande band bötfälldes cyklister för rödljuskörning och en handfull personer fick omgående en böteslapp på 1 500 kronor.

Medan polisen skriver ut böter avbryts de flera gånger av nya cyklister som inte väntar tills det slår över till grönt.

– Du där! Rött är rött! Det betyder att du ska stå still, ryter "Doktorn" till lagöverträdare som susar förbi och som han inte hinner stoppa och bötfälla.

Stor polisinsats mot cyklister vid Slussen

Södermalmspolisen vill nu att staden ska se över möjligheten att bygga farthinder i Götgatsbacken.

– Vi vill se fartgupp i backen. Många cyklister kommer dundrande i en jäkla fart och struntar fullständigt i om det är rött eller grönt. Varje dag är det tillbud i den här korsningen och såhär kan det inte fortsätta. Det här är Sveriges farligaste korsning, säger Mikael ”Doktorn” Ericson.

Enligt honom skulle farthinder i form av gupp göra att hastigheterna sänks betänkligt och att korsningen blir betydligt säkrare för alla.

– Det här är något som trafikkontoret verkligen borde se över, säger han.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP, känner inte till att fartgupp har diskuterats. Han anser det är föga troligt att farthinder ska byggas i Götgatsbacken.

– Fartgupp och cyklister är generellt inte någon smart kombo. Det kan ställa till det rejält om man inte upptäcker det i tid, så i en nedförsbacke känns det inte aktuellt, säger Daniel Helldén.

Cyklister rasar mot polisinsats vid Slussen

Vid flera tillfällen under morgonen trampade 3-4 cyklister mot rött samtidigt. En cyklist som stannas och får böter har svårt att se att något större fel skett.

– Högersväng vid rödljus borde vara okej, säger personen som vill vara anonym.

– Vi har inte möjlighet att stanna alla, så när det är flera samtidigt tar vi den som sist cyklade mot rött, säger ”Doktorn”.