Polisen fick hjälp av en taxichaufför att ta fast en misstänkt person. Foto: Mostphotos/Jannie Flodman

Polis grep misstänkt på Hollywoodmanér

Mitt under polisens spaning sprang den misstänkte personen iväg. Då stannade en taxichaufför och erbjöd poliserna skjuts, vilket resulterade i att personen kunde gripas. Nu vill polisen komma i kontakt med taxichauffören för att tacka.

  • Publicerad 14:57, 13 jun 2019

Det var vid lunchtid på torsdagen som två civilklädda poliser bedrev spaning mot en narkotikamisstänkt person på Lundagatan på Södermalm.

När poliserna skulle göra ett ingripande såg den misstänkte personen vad som skulle hända och tog till flykten.

– Personen såg det här och började springa, och fick ett stort försprång. Han var snabbare helt enkelt, säger Viktor Adolphson på Södermalmspolisen.

Då körde plötsligt en taxichaufför upp vid poliserna och erbjöd sin hjälp.

– Det var en uppmärksam taxichaufför från Taxi Stockholm som såg det här och stannade till och frågade om de behövde hjälp, säger han.

Poliserna hoppade in då i taxibilen som började köra efter mannen.

– Chauffören frågade om han fick köra hur fort han ville, och poliserna svarade då ja och att det skedde på polisens befallning. De kom snabbt i fatt den här personen och kunde brotta ner honom. Chauffören frågade även om han kunde hjälpa till med brottningen, men när de svarade nej körde chauffören från platsen, säger Viktor Adolphson.

Polisen vill nu komma i kontakt med taxichauffören.

– Dels vill vi tacka honom, men också höra honom som vittne. Men framför allt vill vi tacka honom, säger Viktor Adolphson.

Hur vanligt är det att taxichaufförer hjälper polisen på det här sättet?

– Det är väldigt ovanligt. Ofta går den här typen av ingripanden fort, och den här chauffören kom väldigt lägligt.

Enligt Viktor Adolphson kan polisen inte tvinga någon att köra vid ett ingripande. Däremot har polisen rätt att själva ta över en bil vid nödsituationer. En förare har även rätt att köra för fort på polisens order och ansvarsbefrias därmed från eventuella trafikbrott.

-- Skulle nåt hända kan personen säga att polisen uppmanade mig. Då får polisen stå för det, vi har befallit dem och att de har agerat på polisens order, säger Viktor Adolphson, som hälsar att chauffören eller någon som har information om denne gärna kontakta honom via 11414.

Mannen som greps uppges ha haft narkotika på sig och misstänks nu för narkotikabrott.