Skottskada. Målsäganden föll från det här fönstret efter att ha träffats av två skott som avlossats av polis. Foto: Polisens förundersökning

Polis friad efter ha skjutit man i Gamla stan

Efter att ha skjutit en man i Gamla stan åtalades en polis för tjänstefel. Nu har tingsrättens dom fallit och polismannen frikänns.

  • Publicerad 16:34, 22 sep 2021

I april i år åtalades en polis för tjänstefel, efter att ha skjutit en man under ett ingripande mot ett misstänkt inbrott i Gamla stan, vilket Mitt i tidigare har skrivit om.

Målsäganden stod på en avsats utanför ett fönster, sex meter ovanför Österlånggatan, när polismannen avlossade två skott mot honom. Han träffades i högra handleden och benet och föll till marken.

Enligt polisen ska han agerat i nödvärn.

Man sköts av polis i Gamla stan – föll sex meter från fönster

Sammantagen bedömning

I början av september inleddes förhandlingarna i Stockholms tingsrätt. I dag, onsdag, föll domen och polismannen frikänns.

Tingsrätten menar att målsäganden inte utgjorde ett tillräckligt konkret hot mot polismannen så att denne haft rätt att "vidta en så drastisk åtgärd som att skjuta".

Samtidigt anser de att åklagaren inte bevisat att polisen inte agerade i nödvärn.

Den sammantagna bedömningen är därför att polismannen ska frikännas.

– Jag har ingen annan kommentar än att vi är nöjda med tingsrättens friande dom, skriver polismannens advokat Johan Eriksson, i ett mejl.

Överklagande väntar

Målsägandens advokat Anton Strand, å andra sidan, uppger för Mitt i att han är "mycket förvånad" över tingsrättens slutsatser.

– Min uppfattning är att med hänsyn till situationen kan min klient inte sägas ha utgjort eller uppfattats som en fara på det sätt att det ger rätt till ett så kraftfullt våld.

Anton Strand uppger att han inom snar framtid ska kontakta åklagaren för att diskutera ett överklagande.

– Jag anser att hovrätten bör beredas möjlighet att pröva saken.

Mannen föll 6,5 meter från fönstret till gatan, enligt tingsrättens dom. Foto: Polisens förundersökning