Det var förra våren som polismannen, då verksam i lokalpolisområde Rinkeby, och hans kollegor befann sig i Tensta centrum som de fattade misstankar om att en man skulle ha narkotika på sig. De beslutade därför om kroppsvisitation.

Målsäganden ska då enligt polisen ha blivit våldsam, och de kände sig tvungna att sätta på honom handfängsel. I samband med det ska målsägandes arm ha brutits, och han ska ha skrikit av smärta.

Någon narkotika påträffades inte, men samtliga närvarande poliser uppfattade att målsägande hade skadat sig i samband med ingripandet, och beslutade därför att denne skulle transporteras till sjukhus. Han fick dock behålla handfängslet på från visiteringen och under transporten, trots att han inte var omhändertagen. Sammanlagt var det under en tid på cirka 35 minuter, något som tingsrätten inte ansåg vara nödvändigt.

Den tidigare ostraffade polisen döms för tjänstefel, med påföljden dagsböter, då man anser att polisens agerande har inneburit ett betydande men för målsäganden.

Att poliserna satte på handfängsel vid gripandet sätter sig tingsrätten inte emot, men däremot påpekar de att förhållandena varit sådana att polisen med hänsyn till tidsförloppet har haft goda möjligheter att överväga situationen och agera på ett annat sätt.

Polismannen förnekar brott, och menar att det var nödvändigt att behålla handfängsel på mannen, då han uppträdde våldsamt.