Brottsplats. Från det här fönstret föll målsäganden efter att ha träffats av två skott som avlossats av polis på gatan. Foto: foto: Polisens förundersökning

Polis dömd för skott vid inbrott i Gamla stan

En man blev beskjuten under ett misstänkt inbrottsförsök i Gamla stan. Polisen som avlossade skotten uppgv att han agerat i nödvärn. Efter fällande dom i hovrätten har saken överklagats till Högsta domstolen.

  • Publicerad 16:16, 31 aug 2022

I april 2020 träffades en man av två skott under ett polisingripande vid ett misstänkt pågående inbrott i Gamla stan, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

När skotten avlossades befann sig målsäganden vid ett fönster sex meter ovanför Österlånggatan där polismannen stod.

Inte rätt att skjuta

– Min klient ser fram emot att få det prövat hur det kan vara befogat att öppna eld mot en person som står flera meter upp på en husfasad, sa målsägandens dåvarande advokat Anton Strand till Mitt i inför rättegången i tingsrätten.

– Jag menar att det aldrig kan vara befogat våld.

Tingsrätten slog fast att hotbilden inte var så pass konkret mot polisen att han haft rätt att skjuta, men menade samtidigt att det inte var bevisat att han inte agerat i nödvärn. Polismannen friades.

Möjlighet att backa

Domen överklagades till hovrätten som gjorde en annan bedömning.

I domen, som kom i juni, skriver rätten att om målsäganden ”hade klarat av att hoppa ner på marken och påbörja ett angrepp mot poliserna så bör andra handlingsalternativ ha varit tillgängliga.”

Vidare skriver rätten att målsäganden inte var utrustad med ”något vapen som kunde användas på avstånd och poliserna hade möjlighet att backa.”

Slutsatsen var att polismannen inte agerat i nödvärn och gjort sig skyldig till tjänstefel. Han dömdes att betala 4 000 kronor i dagsböter.

Polismannen har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Man sköts av polis i Gamla stan – föll sex meter från fönster

Polis friad efter ha skjutit man i Gamla stan

Sköts av polis – frias i rätten

Fallhöjd. Enligt förundersökningen är det ungefär 6,5 meter från fönstret ner till gatan. Foto: Polisens förundersökning