Polisinsats. Supportrar på Kolonnvägen, sittande under övervakning av polis efter tumulten vid tågstationen. Bilden togs efter tumulten vid stationen, enligt fotografen anlände en buss vid 19-tiden som körde iväg fansen. Foto: Anders Kallner

Polis anmäls efter stökigt derby

Det blev stökigt både under och efter matchen på Friends i söndags. Polisen har JO-anmälts för sitt agerande vid Solna station, och har även anmält sig själva.

  • Publicerad 12:26, 5 okt 2021

Händelsen som nu ska utredas inträffade efter helgens derby då AIK vann mot Djurgården på Friends arena.

En video från Solna station som spridits i media visar hur polisen använder pepparspray i mot en grupp supportrar.

Enligt en JO-anmälan motiverade inte situationen användning av pepparspray. Expressen citerar anmälan: "Relevant är att totalt cirka 14 poliser var på plats inne i pendeltågshallen strax innan utgången mot perrongen. De var inte trängda och situationen synes inte ha varit våldsam eller hotfull".

Polisen anmäler sig själv

Polisen skriver i ett svar till Expressen att händelsen vid Solna station föregåtts av en stökig match med slagsmål och 215 pyrotekniska facklor och ett hundratal tillfälliga omhändertaganden vid stationen.

Vid sidan av en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman har polisen anmält sig själv till särskilda utredningar, SU.

Angående JO-anmälan skriver myndigheten att man välkomnar denna då det är "positivt att polisens arbete granskas".