Enligt åtalet blev den skräckslagne pojken intvingad i bilen. Foto: Mostphotos

Pojke kastade snöboll – fördes bort i skåpbil

En 12-årig pojke i Åkersberga som kastat snöboll på en skåpbil ska ha tvingats in i bilen av föraren. Pojken lyckades smita och nu har föraren åtalats för olaga frihetsberövande. Mannen nekar till brott.

  • Publicerad 14:14, 24 aug 2018

På väg hem från skolan lekte pojkarna och kastade snöboll. En snöboll träffade bakdelen på en större skåpbil.

Då hoppade föraren, en 48-årig man, ut och tvingade in en av pojkarna i skåpbilen och körde i väg. Allt enligt åtalet mot mannen.

Händelsen inträffade på Saturnusvägen i Åkersberga, i slutet av januari.

Enligt vittnesmål var föraren ursinnig över att snöbollen träffat hans bil och skrek att han skulle köra hem pojken till hans föräldrar.

Lyckades fly

12-åringen ringde sin pappa och fick rådet att fly så fort skåpbilen stannade. Det hände redan vid korsningen Saturnusvägen/Västra Banvägen, efter drygt en halv kilometers färd.

Föraren nekar till brott och har i förhör sagt att pojken satte sig i bilen frivilligt och att bilen hela tiden stod stilla. Enligt pojken, som blev mycket rädd, tog mannen nackgrepp på honom och föste in honom i bilen innan han körde i väg.

48-åringen riskerar nu att fällas för ”olaga frihetsberövande, mindre grovt brott”, vilket kan ge böter eller upp till två års fängelse.