Den minderåriga pojken är på sannolika skäl misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Åtalstiden av pojken går ut imorgon, fredag 9 september, men enligt åklagare Lukas Eriksson vid City åklagarkammare kan det ta längre tid innan ett eventuellt åtal kan väckas.

– Jag kommer att begära två veckor till i alla fall, säger han.

Sköt sönder föremålet

Det var klockan 21.40 på söndagskvällen 21 augusti som en väska med en misstänkt sprängladdning hittats i Kungsträdgården. Stockholms kulturfestival som pågick vid tidpunkten fick avbrytas och nationella bombskyddet sköt sönder föremålet på plats.

Dagen efter bekräftade polisen att det rörde sig om en skarpladdad bomb. Fem dagar efter händelsen greps tre tonåringar från Jordbro misstänkta för brottet.

Fastnade på övervakningskamera

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska de fastnat på övervakningskameran när de fraktade sprängladdningen på pendeltåget från Jordbro till Stockholms city och på så sätt blivit igenkända av polis.

Åklagare begärde de tre pojkarna häktade, men två av dem släpptes på fri fot. Dock är båda fortfarande misstänka för brottet.