Karbyskolan. Foto: Sara Flodin

Pojkar med smällare på Karbyskolans tak

Polisen fick i fredags kväll åka ut och ta hand om två killar som klättrat upp på Karbyskolans tak och smällde smällare. – Det är väldigt allvarligt, säger rektor Elisabeth Lofti.

  • Publicerad 15:12, 24 sep 2018

Det var vid 22.30 som larmet gick om att det rörde sig folk uppe på taket. Där sitter det rörelsedetektorer som är kopplade till larmcentralen. Därifrån kan väktarna via högtalar uppmana den som är på taket att ta sig ner.

Så skedde också den här gången.

Väktare

– Men ungdomarna brydde sig inte så mycket om det där larmet, säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren. Därför skickade man dit en väktare.

Det verkar inte heller ha hjälpt eftersom väktaren begärde förstärkning av polis, som tog hand om två killar i 14-årsåldern och körde hem dem till deras föräldrar.

Gammalt busstreck

Att klättra upp på skolans tak är ett vanligt busstreck bland traktens ungdomar.

– Jag skulle säga att de gjort det i alla tider, säger skolans rektor Elisabeth Lofti. För några år sedan satte vi upp rörelsedetektiver på taket i avskräckande syfte. Men jag tror att de börjar lära sig dem nu.

Hur ser du på att ungdomarna tar sig upp på taket?

– Det är väldigt allvarligt. Jag hoppas verkligen att polisen hittar ett sätt att stoppa dem. Men det är inte bara våra elever som gör så, det är ett vanligt busstreck bland ungdomar.

Är det särskilt lätt att klättra upp på Karbyskolan?

– Ja, det är lätt att ta sig upp från ena sidan. Men det händer på andra skolor också.