Tryggheten bland pojkar tycks vara låg i Upplands-Bro kommun. Foto: Mostphotos

Pojkar i Upplands-Bro – minst trygga i länet

Mitt i har sammanställt positiva och negativa tendenser hos ungdomar i Upplands-Bro, utifrån svaren i Stockholmsenkäten.

  • Publicerad 11:47, 14 sep 2018

Nu har resultatet av Stockholmsenkäten kommit, som visar på både positiva och negativa tendenser bland ungdomar i Upplands-Bro.

Elever i årskurs nio dricker mindre alkohol och håller sig i högre utsträckning borta från tobak än länssnittet. Den sociala ohälsan tycks också vara något lägre jämfört med länet i stort.

Tryggheten sticker ut bland pojkar

Anmärkningsvärt är att tryggheten är särskilt låg bland pojkar i kommunen. 30 procent i årskurs nio känner sig inte trygga om de går ut ensamma sent på kvällen, vilket är värst i länet. För pojkar i gymnasiets årskurs två är siffran 29 procent, vilket är delat högst med Salem och Sigtuna.

För flickor och unga kvinnor är otryggheten också relativt hög. Här känner 42 procent av eleverna på gymnasiets andra år sig otrygga på kvällarna, medan siffran 46 gäller för niondeklassarna. Båda värdena är en bra bit under länet i stort.

Utsattheten för brott också hög

Utsattheten för brott mot pojkar är också relativt hög, om man ska tro svaren i enkäten. Det senaste året uppger var tionde elev i tvåan att de blivit misshandlade, medan 14 procent blivit bestulna – högst i länet även här.

Även niondeklassarna har blivit misshandlade i högst utsträckning, men antalet bestulna är lägre här än genomsnittet.

Bär mer vapen

Var femte ung man/pojke i gymnasiets årskurs två har burit vapen det senaste året, också högst i länet. För niorna är siffran 18, vilket också är relativt högt.

Camilla Janson (S) kommenterar

– Det är naturligtvis glädjande att andelen ungdomar som använder tobak, alkohol och narkotika inte har ökat. Men siffrorna från enkäten som pekar på att hot och våld blivit vanligare är naturligtvis oroande. Vi ser med största allvar på denna utveckling och måste titta på om de behövs fler insatser som kan minska våldet bland ungdomar, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Fakta

Stockholmsenkäten 2018

2018 års Stockholmsenkät genomfördes våren 2018 i 23 av länets kommuner (alla utom Huddinge, Norrtälje och Täby). Mer än 24 000 ungdomar i 341 skolor besvarade enkäten. 76 procent av eleverna i de medverkande skolorna har deltagit i undersökningen.
I Upplands-Bro har sammanlagt 413 elever, 254 i årskurs 9 och 159 i årskurs 2 på gymnasiet har svarat på enkäten.

Källa: Upplands-Bro kommun
Visa merVisa mindre

Toppolitikerna om Coopflytten: ”Ett tungt men tyvärr inte förvånande besked”

Så kommenterar M och S beskedet från dagligvarujätten. Coops besked att de lämnar Broterminalen för en nybyggd jätteanläggning i Eskilstuna var ett faktum under förra veckan. Mitt i har pratat med Upplands-Bros toppolitiker för att bättre förstå: hur ska...måndag 19/10 13:10

Blåljusrapport: Inbrott, stölder och rattfylla

Helgen har varit lugn i Bålsta. Inbrott, stöld och olika nivåer av rattonykterhet är enda brotten i ett Bålsta som alltmer ofta tycks vara ganska lugnt - i alla fall sett till antalet anmälningar och...måndag 19/10 11:14