Nina De Geer och Johanna Devaliant poddar om svårigheterna i att bli utgiven. Foto: Nina De Geer

Poddar om drömmen att bli utgiven

Debutera eller dö. Det är namnet på en ny podcast som försöker sätta fingret på svårigheterna med att bli utgiven som aspirerande författare. – Vår deal är att vi fortsätter med det här tills någon av oss ger ut en roman, säger Nina De Geer.

  • Publicerad 11:38, 2 jun 2017

Brommabon Nina De Geer och Södermalmsbon Johanna Devaliant jobbar båda i förlagsbranschen, bland annat med att läsa andras manus.

Båda är trogna poddlyssnare, och har av naturliga orsaker konsumerat en och annan skrivpodd under åren. Men efter att hu burit på en känsla av att något saknades i det material som fanns där ute, bestämde de sig därför för att starta en egen podd.

– Vi kände att vi inte fick det vi behövde av andra skrivpoddar. Ofta handlar de om etablerade författare som pratar om pressen de känner inför att släppas i 30 länder, eller rent tekniskt om hur man skriver. Vi vill ha mer ångest, mindre förhärligande. Mer pepp och depp.

Duon har ingen poddbyrå bakom sig, utan spelar in ett avsnitt varannan vecka, antingen hemma hos Nina i Ålsten, eller hos Johanna på Södermalm. Nu hoppas de att deras podcast, som växer i rask takt, ska nå ut till de som bär på författardrömmen, men som upplever att det är omöjligt att komma igenom bruset.

– 80-90 procent av processen med att ge ut en bok handlar om att tro på sig själv. Skrivandet kan man lära sig, men att våga tro på att man faktiskt har något att säga, det är något annat.

Talar ni av egen erfarenhet, eller andras, i podden?

– Vi är båda aspirerande författare som har byggt upp, och kraschat, manus. Vi vet hur det känns att bli refuserade.

I podden få lyssnaren följa Nina och Johanna på deras väg mot drömmen – att få en roman utgiven. Och processen sker i realtid. Nina har alldeles nyligen skickat in ett manus, och nu får lyssnarna följa hela processen.

– Vår deal är att vi fortsätter med podden tills någon av oss har fått ut en roman, säger Nina.

Debutera eller dö släpps varannan söndag, och finns att ladda ner på bland annat iTunes och Acast.