Kungsholmens gymnasiums skoltidning Kzine och påverkansutskottet har startat en podd om psykisk ohälsa bland ungdomar. Isabella Andersson, till vänster, är producent för podden och Beatrice Fröjd sitter i påverkansutskottet. Foto: Per Brandt

Podd om psykisk ohälsa ska få Kungsholmens unga att må bättre

Krav och stress får många unga att må dåligt. Nu har Kungsholmens gymnasium startat en podd för att lyfta frågan kring ungdomars psykiska ohälsa.

  • Publicerad 06:04, 1 okt 2015

Det är Kungsholmens gymnasiums påverkans-utskott och skoltidning Kzine som startat Project: Mental Health. De anser att psykisk ohälsa har blivit ett tabubelagt ämne bland ungdomar trots att det är många ungdomar som idag mår dåligt. Nu har de startat en podd som en del i arbetet med att lyfta frågan.

– Speciellt kan det vara så på högpresterande skolor, många är mentalt trötta. Man blir stressad och det är mycket krav, men när någon i korridoren frågar hur du mår säger man alltid ”bra”, även om det inte är det. Vi vill att det ska bli diskussion kring det här, säger Isabella Anderson, producent för podcasten.

Olika teman

Podden görs även i samarbete med Södra Latins skoltidning Latin Lover. Tanken är att ta upp ett nytt tema i varje avsnitt, där varje tema tas fram tillsammans med skolans skolhälsoteam. Nästa avsnitt ska handla om krav och ambitioner.

– I podcasten pratar programledarna hur de upplever sina problem, man kan skicka in sina egna upplevelser, vi ska ta in lärare och professorer som får berätta om problemen och vi ska även fixa workshops, säger Isabella Anderson.

Genom projektet hoppas man även göra föräldrar uppmärksamma på problemet och på så sätt kanske också göra det lättare att prata om det.

– Det är nog många föräldrar som inte riktigt tar sig tid att prata, eller när de försöker så tänker man som ung att "Jag har inte tid att tid att prata om det nu" för man är stressad. Vi hoppas att man ska ta sig mer tid, säger Isabella Anderson.

Podden ska komma ut en gång i månaden, men redan efter första avsnittet är redaktionen sugna på att utöka till det dubbla.

– Vi har fått så bra respons från många som vill ha det oftare. Vi tycker att det pratas för lite om det här, säger Isabella Anderson.

Här hittar du podden

Podden finns på Kungsholmens gymnasiums skoltidning, Kzines sajt. Gå in på kzine.se.