PM Nilsson är en av 22 000 svenskar som är med i Hemvärnet. Foto: Cornelis Rikken

PM Nilsson: ”Därför gick jag med i Hemvärnet”

Till vardags är han politisk redaktör på Dagens Industri – för några veckor sedan övade han på att kasta handgranat och sköt pansarskott i Kungsängen. PM Nilsson är en av allt fler som valt att gå med i Hemvärnet.

  • Publicerad 07:00, 20 okt 2018

– Det är klart att det fruktansvärt skrämmande med krig, men på det här sättet kan jag faktiskt vara med och påverka på riktigt om något händer och skydda min familj. Vad gör man annars – sitter hemma och bunkrar mat?

I dag är drygt 21 500 män och kvinnor runt om i Sverige med i Hemvärnet – en frivillig försvarsorganisation inom Försvarsmakten vars uppgift är att bidra med skydd och stöd till samhället vid svåra påfrestningar.

Intresset ökar

En av Hemvärnets medlemmar är Nackabon Peter Magnus Nilsson, 50 – mer känd som PM Nilsson.

Till vardags är han politisk redaktör och ledarskribent på Dagens Industri men under våren och hösten samlas han med andra hemvärnsmedlemmar ute på livgardet i Kungsängen, sover i tält och övar på eldanfall, bland annat.

– För några veckor sedan var jag ute i fyra dygn och övade på att kasta handgranat och sköt pansarskott. Jag upplever det som otroligt seriöst och ambitiöst, säger han.

Och PM är inte ensam om att söka sig till Hemvärnet.

På Försvarsmakten vill man inte gå ut med exakt hur många i Stockholmsområdet som valt att ansluta sig, men överstelöjtnant Claes Deshayes bekräftar att intresset ökar stadigt i hela Sverige.

– Intresset för Hemvärnet har ökat på alla sätt och vis, säger han, och färska siffror visar att det under sommaren 2018 kom in nästa dubbelt så många ansökningar som under sommaren 2017.

Många kontroller

PM, som är gammal lumpenkille, gick med för fyra år sedan.

Vid 47 års ålder försvinner man från värnpliktsrullorna och blir inte längre inkallad vid ett eventuellt krig.

När han själv fyllde den magiska åldern bestämde han sig i stället för att gå med i Hemvärnet.

– I och med den rådande personalbristen inom Försvaret – bland annat inom Hemvärnet – såg jag inget skäl till att inte göra det.

Men för att få gå med krävdes en rad olika kontroller. Förutom en längre intervju skickades hans personnummer på remiss till polisen, Socialstyrelsen och den militära underrättelsetjänsten. De gjorde även ett hembesök hos honom i Nacka.

– Man vill se att det inte rör sig om någon galning.

Efter processen krigsplacerades han i ett av Stockholmskompanierna där han utbildades till kulspruteskytt.

PM Nilsson. Foto: Cornelis Rikken

Vill inspirera unga

PM hör själv till generationen som tvingades göra lumpen – vare sig man ville eller inte. I dag är han glad över att den traditionella värnplikten avskaffades.

– Jag tror på frivilligheten som kultur kring Försvaret och vill inte ha tillbaka den gamla värnpliktsarmén. 19-åringar ska inte tvingas göra militärtjänst och jag är glad att lumpen avskaffades. Samtidigt tycker jag att det är viktigt med försvaret av Sverige och att det sköts på ett bra sätt.

Jag tror det är bra för mina barn att se sin pappa i grönkläder

PM Nilsson

Han skulle gärna se att fler engagerade sig i Hemvärnet. Det starkaste argumentet, förutom att ha möjlighet att skydda Sverige vid ett eventuellt krig, är att inspirera unga och påminna om att möjligheten finns.

– Om man tycker att Sverige ska ha ett militärt försvar och är frisk och stark tycker jag man ska gå med. För att nya generationer ska utbilda sig i det reguljära försvaret är det bra att vi i det äldre gardet visar att det finns. Jag tror det är bra för mina barn att se sin pappa i grönkläder.

Kärlek till naturen

Men om kriget då verkligen kommer – känns det inte läskigt att kallas ut i tjänstgöring? Inte lika läskigt som att sitta hemma försvarslös, om du frågar PM.

– Jag tog beslutet redan som 19-åring. Jag låg i lumpen i 14 månader och har svurit soldateden – det var självklart för min generation.

Sedan skadar det självklart inte att han har en förkärlek för friluftsliv.

I dag har han sprungit från jobbet vid Gjörwellsgatan i City hem till Nacka – i ösregnet. Oftast cyklar han.

– Det är bara en dryg mil.

Och en och annan natt under bar himmel tillsammans med polarna blir det.

– Varför? Det frågar man bara fram tills att man har testat. Det är frisk luft, det är roligt, det är vackert. Alla som gör det förstår magin.

Fakta

Om PM Nilsson

Namn: Peter Magnus ”PM” Nilsson

Ålder: 50 år

Boende: På Fruktvägen i Nacka

Familj: Gift med journalisten Helena Gissén som han har två barn tillsammans med.

Karriär: Var mellan 1999 och 2008 chef för ledarredaktionen på Expressen. 2008 startade han debattsidan Newsmill. I dag är han politisk redaktör och ledarskribent på Dagens Industri.

Visa merVisa mindre