Granåsen är ett av Sveriges bästa konstsnöspår. Det har varit en väl etablerad sanning en längre tid och så sent som 2019 var de nominerade till priset Stora Skidspårspriset, ett pris instiftat av skidspår.se och Svenska skidförbundet som delas ut årligen. Det brukar dessutom locka åkare från Uppsala, Stockholm med omnejd och andra grannkommuner när det är dags att träna för det kommande Vasaloppet. Förra säsongen blev det dock inte mycket åka av.

Bara 300 meter i fjol

En mild vinter gjorde att endast 300 meter kunde snötäckas. Hittills ser årets säsong likadan ut, men Bålsta skidklubb hoppas på en vändning.

– Det är en fantastisk arena vi har där uppe och i år har kommunen även bytt ut belysningen på vårt tvåkilometersspår, säger Martin Lüning

Skidklubben har haft verksamheten igång ett tag.

– Vi har kört ungdomsträning under hösten, precis som vanligt. Vi kan ju anpassa vår träning till rådande omständigheter. Parallellt har vi en liten bankommitté som jobbar med själva snötillverkning, säger Martin Lüning och meddelar att kanonerna står och väntar.

Det behövs ingen arktisk kyla för att de ska kunna användas.

– Med våra moderna kanoner kan vi nog spruta vid två och en halv, tre minusgrader. Det beror också på hur väderläget ser ut på sikt. Det behöver vara ett par, tre dygn med minusgrader, konstaterar Martin Lüning.