Snö i grönska. Så här såg det ut i Granåsen i februari 2019. Ett år senare var det inte mycket till snö. Foto: Daniel Sjöberg

Plusgrader en utmaning för hyllade Granåsen

Precis som skidbacken i Bålsta behöver Gran­åsen minusgrader. Bålsta skidklubb är redo om kylan kommer, menar nye ordföranden Martin Lüning.

  • Publicerad 10:07, 20 dec 2020

Granåsen är ett av Sveriges bästa konstsnöspår. Det har varit en väl etablerad sanning en längre tid och så sent som 2019 var de nominerade till priset Stora Skidspårspriset, ett pris instiftat av skidspår.se och Svenska skidförbundet som delas ut årligen. Det brukar dessutom locka åkare från Uppsala, Stockholm med omnejd och andra grannkommuner när det är dags att träna för det kommande Vasaloppet. Förra säsongen blev det dock inte mycket åka av.

Bara 300 meter i fjol

En mild vinter gjorde att endast 300 meter kunde snötäckas. Hittills ser årets säsong likadan ut, men Bålsta skidklubb hoppas på en vändning.

– Det är en fantastisk arena vi har där uppe och i år har kommunen även bytt ut belysningen på vårt tvåkilometersspår, säger Martin Lüning

Skidklubben har haft verksamheten igång ett tag.

– Vi har kört ungdomsträning under hösten, precis som vanligt. Vi kan ju anpassa vår träning till rådande omständigheter. Parallellt har vi en liten bankommitté som jobbar med själva snötillverkning, säger Martin Lüning och meddelar att kanonerna står och väntar.

Det behövs ingen arktisk kyla för att de ska kunna användas.

– Med våra moderna kanoner kan vi nog spruta vid två och en halv, tre minusgrader. Det beror också på hur väderläget ser ut på sikt. Det behöver vara ett par, tre dygn med minusgrader, konstaterar Martin Lüning.

Bålsta skidklubb

Bålsta skidklubb firar snart 40 år. Den bildades 14:e maj 1981 ”av skidåkare för skidåkare.” Klubben har i skrivande stund ca 425 medlemmar, både ungdomar, motionärer och tävlingsåkare.

Bålsta skidklubb anlägger och underhåller längdskidspår både på Gran­åsen där även klubbstugan finns och i Viby i Bålsta.

Källa: Bålsta Skidklubb

Visa merVisa mindre

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38