Här tog sig tjuvarna in i leksaks- och husgerådsbutiken X-price i Tensta centrum. Foto: Sara Kroon

Plundring i Tensta och Rinkeby under strömavbrottet

I söndags klockan 20.20 försvann strömmen i Tensta och Rinkeby. Några minuter senare var plundringen i full gång i centrumen.

  • Publicerad 08:41, 30 nov 2015

Polisen larmades till Tensta centrum vid 20.42 och var på plats efter bara fyra minuter, men det var redan för sent. De cirka 50 maskerade gärningsmän som enligt bevakningsbolaget SOB hade härjat i lokalerna hade hunnit avvika.

Efter sig lämnade de uppbrutna dörrar och krossade skyltfönster. Bland de värst drabbade var leksaks- och husgerådsbutiken X-price.

– Jag öppnade här på måndag morgon och då var allt upp och ner. Inga pengar fanns kvar, vantar, mössor och resväskor saknades, berättar Bayan Salman som har arbetat i butiken i snart 20 år.

Hon visar en uppbruten dörr in till butikens lilla kontor, varifrån hela handkassan på 7 000 kronor blev stulen.

– Alla lådor och pärmar låg på golvet, säger Bayan Salman.

I Tensta drabbades även Folktandvården och en livsmedelsbutik av inbrott. I Rinkeby fick apoteket och en restaurang påhälsning, och en mindre butik utsattes för inbrottsförsök.

I Hjulsta tog sig okända gärningsmän in genom fönstret till ett kafé och rånade personalen på dagskassan.

– Det är skrämmande! Hur visste de att elen skulle försvinna? Du kan inte säga till mig att det skedde plötsligt! säger Bayan Salman.

Men enligt elbolaget Ellevio finns det inget som tyder på att något medvetet sabotage låg bakom strömavbrottet. Den direkta orsaken var ett automatiskt säkerhetssystem i ställverket på Föllingeplan som slog av driften.

Enligt polisen finns heller i nuläget ingenting som tyder på att inbrotten i Tensta, Rinkeby och Hjulsta skulle ha varit samordnade.

– Jag skulle säga att det var spontant. Men vi har inga misstänkta så det blir bara spekulationer, säger Mats Eriksson vid polisen i Västerort.

Lag och ordning försvinner med elströmmen. Vad gör polisen åt det?

– Vi gör så gott vi kan när sådana här saker inträffar. Vi hade en hel del patruller här och ganska snart lugnade situationen ner sig, säger Mats Eriksson.

Tensta och Rinkeby centrums chef Mats Carinder träffade under tisdagen ansvarigt vaktbolag för att se över säkerheten i centrumen.

– Butikerna och restaurangerna vill ha öppet sent, och det vill ju vi också; att det ska vara ett öppet samhälle där man kan gå ut och äta en bit på kvällen. Men de 99 procent av medborgarna som är goda medborgare blir ju rädda för den enda procent som inte är det, säger Mats Carinder.

På fredagen meddelade polisen att samtliga försundersökningar utom den om inbrottet på Folktandvården har lagts ner i brist på vittnesuppgifter.