PLÖTSLIGT AVHOPP. Ersättaren Rickard Wall fick gå upp i talarstolen i måndags eftersom gruppledaren Dan Kareliusson fått veta samma dag att Maria Danielsson hoppat av. Foto: Rickard Wall, Sverigedemokraterna, Fredrik Damberg

Plötsligt SD-avhopp bakom "tjusiga tjejer"-fadäsen

Anledningen till varför ersättaren Rickard "tjusiga tjejer" Wall (SD) stod i kommunfullmäktige i måndags: Tidigare toppnamnet Maria Danielssons avhopp från partiet. SD har nu två politiska vildar.

  • Publicerad 12:23, 5 nov 2015

Det var på måndagskvällen Sverigedemokraten Rickard Wall gjorde sina famösa uttalanden om kvinnor som tigger.

Rickard Wall är ersättare i kommunfullmäktige och sedan tidigare ifrågasatt av den lokala partiledningen – men blev plötsligt inkallad som förstereserv inför måndagens möte.

Skickade ett mejl

Anledningen: Sverigedemokraternas tidigare förstanamn i Stockholm – Maria Danielsson – hade plötsligt lämnat partiet.

– Hon skickade bara ett mejl och talade om det på måndagen. Det var därför Rickard Wall fick hoppa in som förste ersättare, säger Dan Kareliusson, partiets nuvarande gruppledare i Stockholm.

Maria Danielsson förlorade gruppledar-titeln till Dan Kareliusson efter en maktkamp inom SD Stockholm tidigare i höstas och ska inte ha gett någon förklaring till det plötsliga avhoppet.

– Jag blev förvånad. Det kom som en överraskning. Det var därför Rickard Wall fick hoppa in som förste ersättare, säger Dan Kareliusson.

Ingen förklaring

Maria Danielsson bekräftar att hon lämnat Sverigedemokraterna i ett mejl till StockholmDirekt men vill inte svara på ytterligare frågor.

– Jag har gått ur partiet och tänker inte göra några intervjuer just nu, står det i mejlet.

Maria Danielsson meddelar StockholmDirekt på torsdagsmorgonen att hon tänker behålla sin plats som ledamot i kommunfullmäktige. Därmed blir hon den andra före detta Sverigedemokraten, tillsammans med uteslutna William Hahne, som sitter i Stockholms kommunfullmäktige som politisk vilde.

Lång rad strider inom SD Stockholm

Mindre än ett halvår efter att Sverigedemokraterna kommit in i kommunfullmäktige i samband med valet 2014 blossade en strid upp mellan partiets dåvarande ordförande i Stockholm – Maria Danielsson – och ledamoten William Hahne.

William Hahne övertog ordförandeskapet efter en omdiskuterad omröstning men uteslöts senare ur partiet. Han sitter nu kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde, utan partibeteckning.

Maria Danielsson behöll posten som gruppledare för SD i Stadshuset men förlorade titeln tidigare i höstas efter en maktkamp mot Dan Kareliusson.

Rickard Wall som gjort sig ökänd för sina uttalanden om ”tjusiga tjejer” som tigger hotas av uteslutning ur partiet på grund av händelser både ”inom och utanför politiken”.

Den 2 november 2015 meddelar Maria Danielsson att hon inte längre är medlem i Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har sex mandat av totalt 101 mandat i Stockholms kommunfullmäktige.

Visa merVisa mindre