Anna Silvander tränar på Bosön. Foto: Chris Anderson

Plötsligt hände det

IFK Lidingös Anna Silvander slog igenom med dunder och brak i landslaget i friidrott när hon vann 800 meter i Nordenkampen. På söndag jagar 20-åringen SM-guld på samma distans.

  • Publicerad 13:16, 17 feb 2014

Hon kom från ingenstans, nästan, och är plötsligt en av Sveriges bästa medeldistanslöpare.

IFK Lidingös 20-åring Anna Silvander slaktar personliga rekord i varje tävling, och landslagsdebuten förra helgen i Nordenkampen i Tammerfors var sensationell. Hon vann 800 meter i överlägsen stil.

– Det var en chock. Att vinna fanns inte på kartan, säger Anna. Jag siktade bara på att slå mitt personliga rekord.

Det gjorde hon med besked. Segertiden blev 2.07,56 vilket är svenskt årsbästa. Anna putsade personrekordet med nästan två och en halv sekund.

Plötsligt har Anna Silvander seglat upp som guldkandidat när SM i helgen avgörs i Göteborg. Hon ställer bara upp på favoritdistansen 800 meter.

– Medalj är väl ett relevant mål.

Anna Silvander är en så kallad ”late bloomer”, alltså en person som börjar prestera först en bit upp i åren. Hon började inte satsa seriöst på friidrott förrän i 17-årsåldern.

– Jag spelade fotboll och var bra på att springa. Min lillebror Olof friidrottade i Danderyds SK, och jag följde med för att testa. 800 meter var mitt första individuella lopp, och det gick bra.

Inför den pågående inomhussäsongen bytte Anna klubb från Danderyd till IFK Lidingö.

– Jag hade sedan tidigare tränat en gång i veckan med Kai (Abrahamsson, tränare i IFK Lidingö). Jag ville prova att träna heltid med honom.

Dessutom får hon träna med ettan och tvåan på 800 meter utomhus i fjol, nämligen IFK:s Sofia Öberg och Charlotte Schönbeck. I det loppet blev Anna femma i Danderyds klubbdräkt. På söndag kan det mycket väl bli ombytta roller med Anna Silvander på segerpallen.

– Anna kan vinna, säger Kai Abrahamsson. Hon vågar utmana och ta egna initiativ i loppen.

När utomhussäsongen drar igång om några månader kan man förvänta sig att Anna Silvander fortsätter slå sina personliga rekord. Personbästa på 800 meter utomhus är 2.10,87.

Abeba Aregawi har det svenska rekordet på 1.59,20 satt i somras. Dit lär Anna Silvander inte nå, åtminstone inte i år. Men det finns ju andra tider att slå.

– Min pappa har sprungit 800 meter på 2.02. Det vore skönt att ta familjerekordet.

Fakta

Kan mata grisar och mocka skit

Namn: Anna Silvander.

Ålder: 20 år.

Bor: Villa i Danderyd med mamma Helena, pappa Ulf och småsyskonen Karin och Olof.

Aktuell: Medaljhopp på 800 meter i SM i Göteborg i helgen.

Klubb: IFK Lidingö.

Jobbar: Med en förskoleklass. Utbildad barnskötare.

Extrajobb: ”Min morbror har en bondgård där jag ibland hjälper till med att mocka skit, mjölka och mata grisarna”.

Visa merVisa mindre