Plötsligt chockbesked – Kokaliteskolan i Rotebro stängs

I går fick föräldrarna på friskolan Kokaliteskolan ett omskakande mejl. Kokalite AB har haft ekonomiska problem och förskoleverksamheten tas över av Tivoli förskolor AB, men Tivoli har inte tillstånd att driva skolverksamhet så eleverna i F–3 kan inte gå kvar.

  • Publicerad 16:46, 10 jan 2020

– Vi är bestörta. Många föräldrar har gråt i halsen. Vi har inte ens vetat om att skolan var till försäljning. Den har funnits sedan 1994 och har små klasser med bara cirka 15 elever, här går många barn med specifika behov, säger en pappa till en elev på Kokalites grundskola.

På grund av ekonomiska svårigheter har Kokalite AB aktivt sökt en annan ägare sedan oktober i fjol. Den 20 december blev det klart att förskoleverksamheten, med cirka 100 barn, tas över av Tivoli AB.

Tivoli AB måste godkännas av kommunen

Senast på onsdag, den 15 januari ska utbildningsnämnden i Sollentuna godkänna att Tivoli AB tar över driften av den fristående förskolan.

– Vi ska granska alla handlingar de har lämnat in. De har nyligen fått ett godkännande i Stockholms kommun så jag bedömer att det finns goda förutsättningar, säger Fredrik Casparsson, administrativ chef på utbildningskontoret.

Eleverna nu hemkommunens ansvar

När det gäller grundskolan, där cirka 50 elever går i F–3, ser det alltså värre ut. Tivoli förskolor AB har inte tillstånd från Skolinspektionen att driva skolverksamhet.

Det betyder att eleverna på Kokaliteskolan nu står utan skolplacering. Hemkommunen har skyldighet att se till att alla elevers rätt till utbildning säkerställs så nu är de Sollentunas ansvar, med undantag för omkring tio elever som bor i andra kommuner.

– Nedläggningen av skolan kom med kort varsel men vår målbild är att vi själva ska ta över och driva skolan vårterminen ut. Efter det får alla eleverna göra nya skolval, säger Fredrik Casparsson.

”För min grabb skulle det inte funka”

Den anonyme pappan som Lokaltidningen Mitt i har talat med hoppas innerligt att kommunen tar över driften så att eleverna åtminstone inte tvingas byta skola nu direkt under pågående termin.

– Det vore total katastrof. För min grabb skulle det inte funka. Kommunen måste hjälpa till! säger han.

Infomöte på tisdag

Alla föräldrar till elever i Kokaliteskolan F–3 har kallats till ett informationsmöte med Kokalite AB och Tivoli förskolor AB på tisdag, den14 januari. Då kommer även kommunens representanter vara på plats och erbjuda hjälp att skriva över barnen i de nya verksamheterna.

Är det vanligt att friskolor lägger ner så att kommunen tvingas rycka in så här?

– I Sollentuna är det inte vanligt, men det händer då och då i Sverige, säger Fredrik Casparsson.

Förlorat luktsinne säkraste tecknet på covid-19

Nyheter De flesta får tillbaka luktsinnet – men långt ifrån alla Symtomen på covid-19 är många, och kan likna en vanlig förkylning. Men försvinner luktsinnet plötsligt, då kan man vara ganska säker. Det visar en studie där forskare från Stockholms universitet och...måndag 25/1 11:40

I dag öppnar idrottshallarna och snart även biblioteken

Nyheter Allt fler verksamheter i Sollentuna öppnar på nytt Efter regeringens presskonferens i torsdags kan en del restriktioner lättas och Sollentuna kommun öppnar flera verksamheter som tidigare varit stängda. Bland annat blir det grönt ljus för organiserad...måndag 25/1 6:40