Det är inte bara hundskit som brukar komma fram och synas när snön töar bort. Även mängden skräp som ligger längs trottoarer, vägar och parker blir ett trist, stående inslag.

Men nu vill Karlbergs BK försöka dra sitt strå till stacken – med en städhelg. 

– Jag fick idén förra våren när man började se blommor, men också en massa plastbitar överallt. Eller gamla skor. Så här kan det inte se ut. Samtidigt började vi fundera kring hur vi kan göra något vettigt av det, säger klubbchefen Pontus Granström. 

Nu har konceptet landat i att klubben ska ge sig ut för att städa över hela Kungsholmen under helgen 17-18 april. Samtidigt försöker de få både Kungsholmsbor, företag och sponsorer att bidra med antingen pengar eller varor, som klubben sedan kan sälja vidare på Tradera.  

https://www.mitti.se/min-lokala-hjalte/rensar-malaren-fran-skrap-nu-ar-fredrik-min-lokala-hjalte/lmtiv!8975629/

Pengarna som de får in ska delas lika mellan klubben och personalen på S:t Görans sjukhus. En win-win-win situation hoppas Ella Lokrantz, som både är spelare i damlaget, ungdomstränare och är projektledare för initiativet. 

– Dels så gör vi något för miljön, dels så har många lags möjligheter att tjäna in pengar försvunnit i och med pandemin och det kan vara en rolig grej att göra ihop.  Sedan vill väl alla bidra med vad man kan till alla som sliter inom vården, säger hon.

Tanken är att de pengar som samlas in till vårdpersonalen ska gå till ”personalstärkande aktiviteter” enligt initiativtagarna. 

– Det beror på summan men det kan ju till exempel bli till ett julbord, eller något annat riktigt bra. Vi hoppas ju på mycket pengar. De var jättepositiva och glada, säger Ella Lokrantz som också sköter kontakten med sjukhuset.  

Nu håller de som bästa på att jaga sponsorer och börja marknadsföra eventet, och de har bland annat fått med sig Ica Maxi som också kommer ha insamlingsbössor vid kassorna för privatpersoner. Även via swish ska de som vill kunna sponsra städhelgen. 

De räknar att ge sig ut med minst 300 barn, unga och ledare till plockarhelgen enligt Pontus Granström som även uppmanar sugna icke-medlemmar att sluta upp. 

– Är det någon som känner att de hellre bidrar genom att plocka skräp än att skänka pengar så är det kanon, säger han.  Blir det här lyckat kanske det kan bli ett återkommande inslag på våren. Vi vill ju vara en del i det lokala samhället här på Kungsholmen.