Från det nya tornet, som är mer en plattform, ser man bra ut över fågellivet. Foto: Läsarbild Roffe Andersson

Plattformstorn öppnar Angarnssjöängen för fler fågelskådare

Angarnssjöängen har muddrats. Fåglarna har fått nya små öar att häcka på. Och fågelskådarna ett nytt torn vid Grävlingholmen. I lördags invigdes alltihop.

  • Publicerad 20:49, 6 maj 2019

De flesta Vallentunabor känner nog till att Angarnssjöängen är ett vallfärdsmål för fågelskådare. Och för fåglarna själva förstås. Hela 261 arter har observerats där genom åren.

Sjön är grund och liknar mer ett kärr. Den har dessutom en tendens att växa igen och därför måste den restaureras med jämna mellanrum. Så i höstas och hösten dessförinnan lät länsstyrelsen, som ansvarar för naturreservatet, muddra den västra delen av sjön. Av bottenmaterialet byggdes små öar, där nu skrattmåsar och andra vadarfåglar kan hålla till utom nafshåll från räven. Något som Angarngruppen hoppas ska göra området ännu mer lockande för häcknings- och flyttfåglar.

Fikatorn

Dessutom har Världsnaturfonden, WWF, bekostat ett nytt torn vid Grävlingholmen. Men torn låter nog lite för ambitiöst, säger Angarngruppens ordförande Gunnar Hesse.

– Det är nog egentligen mer en plattform. Men man kommer upp några meter och kan blicka ut över vattenytan. Länsstyrelsen har också plockat ner några träd som skymde sikten.

Bandklippning. Från vänster Peter Westman från WWF, Johan von Sydow från länsstyrelsen och Angarngruppens Gunnar Hesse.

Tornet blev klart i vintras och är redan populärt bland fågelskådare, som gärna slår sig ner där med kaffe och smörgåsar. Ingången är på marknivå så det är tillgängligt även om man har lite svårt att röra sig.

I lördags var det dags för invigning. Gunnar Hesse höll tal och sedan klipptes band tillsammans med länsöverdirektören Johan von Sydow och WWF:s biträdande generalsekreterare Peter Westman. Från kommunen kom politikerna Ylva Mozis, L, och Jaana Tilles, S samt gatu- och parkavdelningens chef Johan Carselind.

Falkmagi

Gunnar Hesse är mycket nöjd med dagen.

– Vi fick tur med vädret till sist. Och så hade vi en sådan himla tur att det kom en sällsynt aftonfalk och bredde ut sina vingar över oss, den är extremt stilig. Det var magiskt, som det heter nuförtiden.