Ambulansfärd dit. Men besöket på Danderyds sjukhus slutade med att mannen skickades hem Foto: Most Photos

Platsbrist på Danderyds sjukhus – patient avled

Mycket hög beläggning på Danderyds sjukhus gjorde att en cancersjuk äldre man skickades hem. Han hade både lunginflammation och blodförgiftning och avled i hemmet.

  • Publicerad 13:51, 14 feb 2019

En äldre man med spridd prostatacancer kördes med ambulans till Danderydsakuten. I ambulansen fick han febernedsättande medicin, vilket gjorde att hans temperatur var normal. Efter röntgen och observation skickades mannen hem.

En odling av ett blodprov visade på bakterier och sjukhuset försökte kontakta mannen. Då visade det sig att mannen avlidit. Obduktionen visade att mannen haft lunginflammation. Dödsorsaken var blodförgiftning.

Sjukhusets utredning har visat att beläggningen var mycket hög. Bedömningen är att patienten borde ha lagts in eftersom han både var äldre och hade många sjukdomar, men att platsbristen förhindrade detta.

”Det pågår ett intensivt arbete på sjukhuset och regionen att tillskapa tillräckliga vårdplatser för att möjliggöra inneliggande vård av en patient som denna.”, skriver sjukhuset i sin Lex Maria-anmälan som skickats till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

LÄS ÄVEN: Patient skickades hem – avled av hjärtattack