Platsbrist i skolor får husköpare att backa

Annika R Hermanrud avbröt husköpet i Huddinge när hon inte hittade förskole­klass till ­sonen. Och hon är inte den enda. – Det har hänt att någon backat ur, säger mäklaren Henrik Holmqvist.

  • Publicerad 14:46, 1 sep 2014

Annika R Hermanrud och hennes familj var i våras nära att slå till på ett hus i Huddinge. Men köpet avbröts hastigt när de inte hittade förskoleklass till 6-årige sonen i närheten.

– Jag har haft kontakt med Segeltorpsskolan och Snättringeskolan, med alla skolor i Fullersta, Solfagraskolan, Kungsklippeskolan och Kräpplaskolan och alla säger att det inte finns plats för en enda 6-åring till, ­säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om bristen på förskoleklassplatser i vissa områden, något som gjort att barn fått plats långt ifrån deras bostad. För Annika R Hermanruds son skulle sträckan bli lång.

– Det kan handla om så mycket som 7,5 kilometer enkel väg för en sexåring i Segeltorp att ta sig till skolan med ledig plats som just nu finns vid Huddinge cent­rum, säger hon.

Att krångel med skolplatser är ett problem syns även i mäklarbranschen. Annika R Hermanrud är inte den första som avbrutit ett köp.

– Spekulanter tycker att det är ett problem att hitta skolplats och det har hänt att någon backat ur. Några bland de första frågorna som jag får är om det finns skolor i närheten, säger mäklaren Henrik Holmqvist på Svensk Fastighetsförmedling.

Även Björn Nygren, mäklare på Fastighetsbyrån, har varit med om att kunder släppt på planerna.

– Jag tror nog att vi tappar en och annan spekulant, säger han.

Grundskolechef Jan-Eric Johansson säger att man har haft svårt att ge alla plats i förskoleklasser nära hemmet, men poängterar att alla barn kan börja i skolan.

– Barnen kan få färdas långa sträckor, men alla får en plats.

Jan-Eric Johansson medger också att kommunen halkat efter i skapandet av förskoleklassplatser, men han ser en ljusning nästa år.

– Hösten 2015 ska det finnas fler. Helst skulle jag vilja ha allt klart nu, men det tar tid att bygga skolor.

För Annika R Hermanrud blir det till att lämna sonen i förskoleklassen hemma i Solna, något som känns bra i dag.

– Nu är jag glad att jag inte har gått och köpt ett hus i Huddinge, utan att kolla hur det såg ut med skolplatser först, säger hon.

Fakta

Kan erbjudas plats ”på andra sidan stan”

Förskoleklass är en frivillig skolform och brukar även kallas för 6-årsverksamhet. Hemkommunen är dock skyldiga att erbjuda plats i förskoleklass till alla som vill börja i skolan.

Platsen ska enligt skollagen erbjudas så nära barnets hem som möjligt.

Det finns dock ingenting som hindrar kommunen från att erbjuda en skola ”på andra sidan stan”.

Källa: Skolverket

Visa merVisa mindre