Plastring skadade and i Väsbyån svårt

För ett par veckor sedan omhändertogs en blodig och svag gräsand vid Väsbyån. Hon hade fått en plastring runt halsen och höll på att mista livet. Sluta släng skräp och rädda liv, uppmanar Stockholms Vildfågel Rehab.

  • Publicerad 13:03, 28 dec 2018

Den 9 december fick Stockholm Vildfågel Rehab, SVR, in samtal från Väsbyån. En andhona hade setts med en blå plastring runt huvud och näbb. Teamet åkte till platsen.

– Vi vet att de här skadorna är ganska akuta. Plasten kan skära in i tungan så tungbenet går av. Det är ett långsamt och plågsamt förlopp, berättar Andréas Forsman på SVR.

På plats höll Väsby kommun på att mata fåglarna. Då såg de henne.

– Hon kom nästan krypande fram till maten. Hon var jättesvag och hade blod och sår i munnen, säger Andréas.

Från en syltburk

Plastringen såg ut att ha suttit på en syltburk eller liknande.

– Vi ser väldigt mycket skador på fåglar till följd av skräp som slängs i naturen. Det kan vara plastpåsar, fiskedrag och annat som folk slängt kanske utan att tänka på det.  Få människor vet att föremålen kan skapa oerhörda smärtor och lidande för djur.

Efter två veckor på rehab mår andhonan bra igen.

För andhonan i Väsby ser det ut att sluta väl. Efter att ha kurerat sig på rehab ska hon släppas ut vid ån igen på söndag klockan 13.

Träffa SVR och plocka skräp

Allmänheten välkomnas till frisläppandet, och kan samtidigt passa på att träffa och ställa frågor till SVR – och passa på att rensa platsen fri från plast och annat.

– Har man vägarna förbi kan man ta tillfället i akt att plocka skräp. Det kan rädda många liv, säger Andréas.