Genrebild på leksaker. Foto: Mostphotos

Plast rensas ut från förskolor i Upplands-Bro

För två år sedan tog kommunen fram en handlingsplan för en giftfri förskola. Nu utvärderas resultatet. – Det mesta av allt material i förskolorna som innehåller ftalater har slängts, säger Marie Lindvall Wahlberg, verksamhetschef förskola.

  • Publicerad 16:18, 6 nov 2018

Ftalater är en grupp ämnen som används som mjukgörare i plaster. Flera av dem klassas som hormonstörande och därmed farliga.

– Ftalater får inte finnas när vi exempelvis upphandlar leksaker, säger Marie Lindvall Wahlberg, verksamhetschef för kommunens förskolor.

Allt ska bort

I kommunens handlingsplan för en giftfri förskola från februari 2016, är målet att rensa bort och byta ut allt giftigt material. Arbetet är omfattande, eftersom det kan handla om allt från leksaker till själva förskolebyggnaden.

– Det är väldigt svårt att identifiera varenda liten sak. Generellt har vi en målsättning att byta ut plast i den takt vi mäktar med. Nästa steg är att ersätta detta med naturmaterial, säger hon.

Nya glas och tallrikar

Hittills har alla förskolor bytt ut glas och tallrikar som kan avge farliga ämnen vid upphettning.

– Allt det är utrensat, vilket är väldigt bra.

Kommunen tillsätter varje år centrala medel för att handlingsplanen ska kunna förverkligas.

– Vi har åtagit oss att kompetensutveckla personalen, så att inte nya kemikalier kommer in i verksamheten. Att köpa in rätt saker kräver kompetensutveckling.

Kemikalieexpert har föreläst

För att höja medvetenheten har kemikalieexpert anlitats och föreläst om olika material av vad de kan innehålla.

– Förskolorna har även själva i den takt de har kunnat slängt och bytt ut en hel del saker. Man har gjort väldigt mycket och det ser vi också i förskolornas svar i utvärderingen, säger Marie Lindvall Wahlberg.

Håboborna ville hjälpa de hemlösa

När kyrkorna samlade in kläder till de behövande svarade Håboborna upp. Så mycket kom in att man nu kan behöva ordna flera utdelningstillfällen framöver.onsdag 27/1 11:52

Tjuven kom tillbaka och slog till mot apoteket igen

Apoteket Hjärtat har blivit bestulet. Två gånger. Av samme man. Omkring 40 produkter stals vid senaste besöket. I Blåljusrapporten dessutom ett grovt inbrott och en cyklestöld.onsdag 27/1 10:54