Plaskdammar och bad stängda trots värme

Många svettades i värmen tidigare i veckan och till helgen väntas en ny värmebölja. Men den som vill ta ett dopp i bassängerna på Nytorpsbadet eller i plaskdammar runt om i Hammarby-Skarpnäck får vänta. – Jag hade gärna velat att de var öppna när det blir så varmt, säger Elsa Hult.

  • Publicerad 10:59, 18 maj 2018

I lekparken Fyren i Kärrtorp springer Aino 1 år och 9 månader runt i den tomma plaskdammen. Tidigare i veckan när temperaturen på många håll passerade 30-strecket hade hon och mamma Elsa Hult gärna velat svalka sig i någon av stadsdelens plaskdammar. Men de fylls inte med vatten förrän den 4 juni.

– Det är upphandlat att plaskdammarna ska vara öppna vecka 23-34, säger Peter Melin, parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Hur tänker ni om det blir en långvarig värmebölja i maj, finns någon möjlighet att fylla dem tidigare då?

–  En plaskdamm är inte som ett vanligt badkar som man kan fylla upp. Det är mycket förberedelser som måste göras, som att rengöra och fylla på med klor och kolsyra. Och så måste man trimma in den så att klorhalten blir rätt så vi kan inte öppna bara för att vädret blir rätt. Det skulle bli alldeles för dyrt, säger Peter Melin.

”Jag hade gärna velat att plaskdammarna var öppna när det blir så varmt”, säger Elsa Hult som är med dottern Aino  i parkleken Fyren i Kärrtorp.

Den som vill bada i bassängerna på Nytorpsbadet får vänta ännu längre. Det öppnar inte förrän den 11 juni.

– Vi öppnar alla bad då. Det är samma datum som alla utomhusbassänger i Stockholm, säger Cecilia Thungström, anläggningschef på Nytorpsbadet.

Går det aldrig att öppna tidigare?

–  Att öppna ett bad kräver planering. Det är inte bara att fylla på vatten, utan man måste kontrollera systemen och ta in hantverkare som kollar upp att allt fungerar. Vi har inga planer att öppna tidigare nu, säger Cecilia Thungström.

Mitt i:s kontroll visar dock att det finns bad i staden som öppnar tidigare för den som inte vill vänta till den 11 juni.

För att få lite svalka under värmeböljan åkte Elsa och Aino till Eriksdalsbadet.

– Det var inte heller öppet så vi badade vid Tantobadet. Men det var alldeles för kallt, så sedan var vi mest inne, säger Elsa Hult.

Se lista för när dina närmaste bad och plaskdammar öppnar:

Fakta

Då öppnar bassänger och plaskdammar

Nytorpsbadet, Ulricehamnsvägens förlängning, Johanneshov

Öppnar 11 juni

Eriksdalsbadet, Hammarby slussväg 20, Södermalm

Öppnar 21 maj.

Stora Sköndals handikappbad, Nils Brinks väg 11

4 juni

Hägerstens bassängbad, Personnevägen, Hägersten

Öppnar 11 juni.

Älvsjöbadet, Ormkärrsvägen, Bandhagen

11 juni

Kampementsbadet, Sandhamnsgatan 64, Gärdet

Öppnar 28 maj.

Nälstabadet, Trolle Bondes gata 2-4

Öppnar 28 maj

Plaskdammarna i Hammarby-Skarpnäck fylls med vatten den 4 juni.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre