Plantera lök på taket i Östermalm

På lördag har du chansen att testa dina gröna fingrar på Garnisonens tak i Östermalm. – Vi planterar vårlökar och lite annat smått och gott, säger Josefina Oldsberg grundare av Bee Urban, som står bakom eventet.

  • Publicerad 14:51, 19 okt 2016

Det första spadtaget för Bee Urbans nya takkoncept ska tas – och det firas med höstfest. För de små finns Cirkus Smått barnteater på plats med en föreställning som handlar om bin.

– Vi bjuder även på vegetarisk chili och gräver och planterar tillsammans, säger Josefina Oldsberg.

Höstfesten är en smygstart för att lansera den nya takodling på Garnisonen, där odlingar kommer att samsas med bland annat bikupor, solpaneler, mat och kulturevent.

– Dels ska det bli en plats för människor att kunna komma till för att ta en paus och bara känna av naturen. Men främst vill vi att byggherrar och liknande ska komma och titta och inspireras till mer hållbar stadsutveckling – och för att öka odling och biologisk mångfald i större skala i staden, säger Josefina Oldsberg.

Enligt henne har man inspirerats av både Brooklyn och Köpenhamn – där större takodlingar är ett naturligt inslag i innerstaden.

– Vi vill också sprida och utveckla ny kunskap om odling i städer, både utomhus och inomhus, om vad som funkar och inte funkar. Vi inviger på riktigt i april, men det här är en spadtagsfest för att visa att vi finns säger hon.

Tanken är att taket ska vara ett showroom för urbana odlingsmetoder med fokus på miljö, ny teknik, biologisk mångfald och närodlad ekologisk mat.

Eventet pågår på lördag klockan 13–16 på Garnisonens tak, inne på borggården.