Hänger på låset. Kunderna var på hugget när trädgårdskedjan Plantagen öppnade sin tillfälliga butik på Mårbackagatan. Foto: Mattias Kamgren

Plantagen har hittat tillfälligt hem i Farsta

Lagom till trädgårdssäsongen har en ny Plantagen-butik poppat upp vid Telestaden i Larsboda. Dämed är det tillfälligt slut på hemlösheten för butikskedjan, som tvingades stänga på Perstorpsvägen i julas.

  • Publicerad 15:55, 25 mar 2021

– Har ni sättpotatis? Och krukor?

Vi befinner oss på Plantagens nya tillfälliga butik på Mårbackagatan i Farsta. En ivrig kund pepprar butikschefen Susanne Rikner med frågor. Det har gått en minut sedan grindarna öppnades och Susanne Rikner har fullt upp att hinna räkna besökarna och anteckna i ett litet block.

– Det är max 50 som gäller då merparten av butiken är under tak, förklarar hon.

Fyller luckan

För tre månader sedan stängde trädgårdskedjan sin butik på Perstorpsvägen. Den är redan jämnad med marken – där ska bli bostäder.

För Plantagens del såg det ut att bli ett långt glapp till öppningen av deras nya permanenta hem vid handelsplats Sköndal. Lösningen blev en pop up-butik i Telestaden, där företaget nu hyr en oanvänd parkeringsyta.

Mest uteväxter

Öppningen känns vältajmad, lagom till trädgårdssäsongen.

– Vi koncentrerar oss på säsongs-och utesortimentet. Vi har inte så mycket inneväxter, säger Susanne Rikner, som själv arbetade i den gamla butiken och gläds åt att vara igång igen.

– Det är så roligt!

Det dröjer inte länge innan det är kö vid kassorna. Många verkar knappt kunna tåla sig tills de får komma hem och påta i jorden.

– Inte en dag för tidigt, säger Katarina Fritzén som tillsammans med partnern Steve Dobrogosz lastar bilen full med jord- och gödselsäckar, fröer och potatis som ska hem till trädgården i Gamla Enskede.

– Har man trädgård är det väldigt bra med en sån här butik i närheten, konstaterar Solveig Bäckström från Trollbäcken som plockat på sig penséer.

Enligt Plantagen kommer butiken på Mårbackagatan vara kvar till slutet av augusti.