Torsten Friberg (C) och Lennart Nilsson (KD) har planer för den gamla simhallen i Järfälla. Foto: Erik Lejdelin

Planerna på simhallen fortsätter – bassäng kan bli trägolv

Tidigare i våras berättade Mitt i om Lennart Nilsson (KD) och Torsten Fribergs (C) framtidsplaner för den gamla simhallen. Nu har förvaltningen djupdykt i frågan och beskedet är positivt – en idé är att förvandla bassängen till ett trägolv.

  • Publicerad 15:23, 15 dec 2021

Det är fullständigt galet att riva ett strukturellt bra hus

Tanken var att den gamla simhallen skulle jämnas med marken när den nya stod klar i Jakobsberg 2018.

Men då anläggningen inte ens var femtio år fyllda kände flera politiker att en rivning inte var försvarbar.

Högst ropade kommunalrådet Lennart Nilsson (KD) som senare fick med sig Torsten Friberg (C) på tåget.

Renovering för 130 miljoner

En första utredning på om huset kunde göras om till ett all-aktivitetshus visade att kostnaden för renovering skulle gå på 130 miljoner kronor – jämfört med att bygga ett nytt som uppskattades till omkring 200 miljoner kronor.

Men det fanns flera frågor som behövde redas ut och kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen fick innan sommaren i uppdrag att djupdyka ner i simhallens kostnader. Nu är den analysen klar.

– Först vill jag tacka Torsten som blivit min bundsförvant i frågan och sen vill jag tacka förvaltningen som ser den potential som jag såg 2016. Det är fullständigt galet att riva ett strukturellt bra hus när andra kommuner bygger nya fritidsanläggningar, säger Lennart Nilsson (KD).

Kan motsvara över tre nya hallar

En simhall får det aldrig bli igen enligt avtal med ägarna till den nya simhallen. Men i förvaltningens nya utredning framgår det att den gamla simhallen skulle frigöra 2 718 kvadratmeter av idrottsytor – exklusiva omklädningsrum och förråd. En ordinär sporthall med ytor för basket, handboll och innebandy brukar ligga på 800 kvadrat.

Även om förvaltningen skriver att jämförelsen haltar något så skulle en renovering av gamla simhallen motsvara bygget av tre och en halv sporthall. Kvadratmeter hyran blir också betydligt lägre jämfört med nya hallar (se faktaruta).

Små föreningar gynnas

För behovet finns. Fram till 2030 behövs tre nya sporthallar och åtta gymnastikhallar för att möta den ökade befolkningen. För många mindre föreningar som cheerleadingföreningen, fäktklubben, brottarklubben, bågskytteklubben, judoklubben och Atletklubben skulle en renovering av simhallen vara väldigt välkommet.

Många vistas i opassande och nergångna lokaler. En flytt skulle också innebära att de utrymmena som de använder i dag frigörs.

Bassängen kan bli trägolv

En idé är att låta den gamla bassängen förvandlas till en yta med trägolv – något som kommunen har stort behov av.

Järfälla basket, som i dag håller till i Järfälla gymnasium, behöver ett trägolv då det är ett krav för att få spela i de högre divisionerna. De innebär också att de kan spela inför publik då ytan ligger i anslutning till en stor läktare. Även andra föreningar har behov av ett trägolv – som Gammeldansens vänner.

– Seniorförbunden har också läst det här och jag har förstått att de är intresserade av att få spela boule även vintertid, då i någon av källarlokalerna.

Vad skulle kunna stoppa det här?

– Det är inte lätt att renovera ett gammalt hus och det finns fallgropar på vägen, det får inte heller kosta skattebetalarna för mycket. Vi måste också få fler partier att dela samma vision säger Lennart Nilsson (KD).

Torsten Friberg (C) och Lennart Nilsson (KD) har planer för den gamla simhallen i Järfälla. Foto: Erik Lejdelin

Så mycket kostar Järfällas hallar

Jakobsbergs simhall (byggår 1967).

3755 kvadratmeter med kvadratmeterhyra på 795 kronor per år.

Björkeby sporthall (byggår 1961)

3159 kvadratmeter med kvadratmeterhyra på 777 kronor per år.

Kallhälls ishall (byggår 1983)

3211 kvadratmeter med kvadratmeterhyra på 1 244 kronor per år.

Herresta sporthall (byggår 2015)

1 793 kvadratmeter med kvadratmeterhyra på 3 212 kronor per år.

BAS Sporthall (2021)

1577 kvadratmeter med kvadratmeterhyra på 4 105 kronor per år.

Gamla simhallen med renovering (202X).

6 913 kvadratmeter med en kvadratmeterhyra på 1 996 kronor per år.

Visa merVisa mindre