Glädje. Torbjörn Pettersson tar emot en inflyttningsblomma av Sophie Svala som är fastighetsansvarig på Ursviks entré. Foto: Mikael Andersson

Planerna på Botkyrka slopades – nu flyttar Sida till Rissne

Det har krävts år av förberedelser, ändrade planer och viss besvikelse. Men nu är nycklarna överlämnade och Sida kan flytta in i sina nya lokaler i Rissne.

  • Publicerad 11:58, 14 jun 2022

Torbjörn Pettersson ler ikapp med solen utanför Ursvik entré. Regnet tycks ha gjort ett uppehåll bara för detta ögonblick.

– I dag tar vi över nycklarna!

Som HR- och kommunikationschef på Sida ansvarar Torbjörn Pettersson för flytten från Östermalm. 17 år hann det bli i Konstfacks gamla lokaler på Valhallavägen, men nu ser han fram emot en uppgradering.

– De gamla lokalerna har en yta mitt i där det är oerhört högt i tak, för att den tidigare fungerade som en skulpturhall. Det är oerhört svårt att utnyttja.

– Här rör det sig om lokaler som har gått att anpassa. Det här är ett hus som går att jobba modernt i och för vår verksamhet.

Flyttansvarig. "För mig blir det lite längre cykelväg till jobbet, men jag älskar å andra sidan att cykla", säger Torbjörn Pettersson. Foto: Mikael Andersson

Nytt. De nya lokalerna består av cirka 11 000 kvadratmeter yta. Hit flyttar 738 anställda. Foto: Mikael Andersson

Vid första anblicken kan det framstå som en lite torr händelse, att en myndighet byter kontorsadress. Men Sidas flyttlass har genererat ett större intresse än vad nog många hade räknat med i januari 2018. Då annonserade regeringen att biståndsmyndighetens nya kontor skulle ligga i ... Botkyrka.

Glad KSO

Bland styrande lokalpolitiker var stämningen uppåt när beskedet kom.

– Det kommer att bli viktigt för både handel och restauranger. Det kan också locka till sig andra organisationer som vill ligga nära dem, sade kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och kallade dagen för "en av de bästa" sedan hon tillträde.

Sida flyttar 500 jobb till Botkyrka

Men den festen kom av sig. Hösten 2020 meddelades det att Sida i stället flyttar till Rissne.

Några månader tidigare hade Ebba Östlin vädrat sin besvikelse över att Sida inte verkade vilja flytta till Botkyrka. Den kvarnen såg ut att få sig några stänk i ett avslöjande av tidningen Omvärlden. Där stod det att myndigheten hade sonderat en flytt till Rissne redan innan regeringen lättat på Botkyrkakravet. Dessutom uppgav 25 procent i en medarbetarundersökning att de kanske skulle säga upp sig om flytten till Botkyrka blev av.

Sida har dock alltid hävdat att flyttplanerna ändrades av andra skäl.

– För oss är det en praktisk fråga, de hade inga lokaler som fungerade i Botkyrka. Det har varit en process kring det och nu hamnade vi här, säger Torbjörn Pettersson.

Vad säger personalen om att flytta till Rissne?

– Jag får intrycket av att de flesta är positiva. En del får längre resväg till jobbet medan en del får kortare.

Redo. Torbjörn Pettersson, HR- och kommunikationschef på Sida. Foto: Mikael Andersson

Inte heller verkar flytten till Rissne medföra någon massuppsägning.

– Någon har varit sur för att den får längre till jobbet. Men det blir lätt överdrivet. Jag gissar att i princip alla kommer att flytta med.

Perspektiv

På frågan om fördelen med att hålla till i just Rissne nämner han närheten till Järvaveckan, där Sida nyligen visade upp sig.

Samtidigt poängterar Torbjörn Pettersson att det är lokalernas duglighet som har varit det viktiga, inte exakt var de ligger. I sitt arbete har Sida trots allt att förhålla sig till avstånd i stil med Stockholm – Addis Abeba.

– Det är konstigt att säga att det är någon skillnad på det och distansen mellan Addis Abeba och Rissne.

Fler Stockholmsflyttar, helt eller delvis

Tullverket (till Malmö)

Tillväxtverket (till Malmö)

Myndigheten för tillgängliga medier (till Malmö)

Kronofogdemyndigheten (till Kristianstad, Luleå och Sundsvall)

Inspektionen för socialförsäkringen (till Göteborg)

Arbetsmiljöverket (till Mölndal)

Swedac (till Borås)

Statens servicecenter (till Sollefteå)

Strålsäkerhetsmyndigheten (till Katrineholm)

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (till Växjö)

Polarforskningssekretariatet (till Luleå)

Myndigheten för kulturanalys (till Göteborg)

Svenska ESF-rådet (till Gävle)

Universitets- och högskolerådet (till Visby)

Tillväxtverket (till Östersund)

E-hälsomyndigheten (till Kalmar)

Fastighetsmäklarinspektionen (till Karlstad)

Statistiska centralbyrån (till Örebro)

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (Skellefteå)

Källa: Regeringen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30