Planerna för tågdepån görs om – för tredje gången

Först skulle en tunnelmynning flyttas. Sedan var själva tågdepån helt plötsligt för liten. Nu gör planerna om för tredje gången. – Det är lätt att vara efterklok, säger Johan Bergstrand, projektchef på landstinget.

  • Publicerad 16:02, 25 sep 2018

Tunnelbanan ska byggas ut åt alla håll och kanter och för att klara den ökade trafiken ska en ny tågdepå byggas i Högdalen. Så långt inget nytt.

För att tågen ska komma till och från depån måste spår läggas mellan den och trafikspåren. Så långt inget konstigt.

Konstigt är dock precis vad det ska bli, för nu drar landstinget tillbaka de av kringboende redan godkända planerna – för tredje gången.

Skrotar en plan om året

Först skulle en servicetunnel mynna ut vid Hökarängens bollplan, men efter att samrådet med Hökarängsborna var avklarat kom landstinget i december 2016 på att de ville ha tunneln lite längre norrut, mot Örbyleden.

Här är gamla dragningen där spåret från Högdalendepån delar sig i två för att ansluta till gröna linjen.

Knappt ett år senare, i oktober 2017, var det dags igen. Då kom landstinget på att depån man tagit fram för att hantera ökningen av trafiken inte skulle kunna göra just det. Den var nämligen för liten.

Tredje gången gillt

Samtidigt flaggade man för att själva kopplingen mellan depån och trafikspåren skulle ses över. Alltså de tunnlar under Hökarängen och Gubbängen som de boende redan gett sitt samtycke till.

Nu kan Mitt i berätta att så blir fallet.

– Istället för att ha två tunnlar som sköter in- och utgående tåg separat kommer en tunnel sköta båda. Nu kommer vi bara gå under Hökarängen, men tunnelläget förskjuts, säger landstingets projektchef Johan Bergstrand.

Nya dragningen där endast ett spår går från depån till gröna linjen.

Krokig väg till effektivare lösning

Förutom vinsten i att slippa bygga två tunnlar ska den här lösningen även minska påverkan på trafiken när tåg körs till och från depån.

– Vi tror dessutom att bygget kommer påverka färre människor, men delvis andra än tidigare.

Hur kommer det sig att ni inte tänkte på det här tidigare?

– Det är stora och komplicerade projekt och varefter vi lärt oss mer om våra förslag har vi insett att det finns en del nackdelar vi vill undvika. Det är lätt att vara efterklok men nu är vi där vi är och får göra det bästa av situationen vi står i.

Det måste kosta en hel del att ta fram nya planer hela tiden?

– Vi tror fortfarande att vi kan hålla oss inom de budgetramar vi har.

Försenas med ett år

Spricker gör däremot tidsramen för tunnelprojektet. Tidigare byggstart var satt till slutet av 2018 och projektet väntades vara klart till slutet av 2024.

– Vi håller på och planerar om och kommer få en förskjutning i tid, vi pratar om ett halvår till ett år men det är för tidigt att sätta ett nytt exakt datum. Själva trafikstarten påverkas dock inte, det är bedömningen just nu.

Vilka Hökarängsbor som i och med planändringen slipper byggkaoset – och vilka som ärver bördan – presenteras vid den här omgångens samråd kring årsskiftet.