Planerna för Operans utbyggnad ut mot Kungsan går vidare

Operahuset vid Kungsträdgården ska byggas om och ut. Arbetet kan ta fyra år och under tiden måste Kungliga Operan och Operakällaren lämna fastigheten. På torsdagskvällen beslutade politikerna: Ärendet går vidare.

  • Publicerad 15:15, 12 dec 2019

Planerna på att bygga ut Kungliga Operan går vidare. Det beslutades av stadsbyggnadsnämnden på torsdagskvällen som nu skickar förslaget vidare till samråd.

 – Det är jätteviktigt att få in synpunkter om den här historiskt oerhört viktiga byggnad och verksamheten i en känslig historisk miljö. Vi ser fram mot ett bra samråd, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Tillbyggnad mot Kungsträdgården

Statens fastighetsverk presenterade i november ett förslag på hur renoveringen och utbyggnaden av Operahuset ska se ut.

Tillbyggnaden ligger ut mot Kungsträdgården och förslaget kallas NOIO – en Ny Opera i Operan.

– Det är en utmaning att genomföra större ombyggnader i statliga byggnadsminnen, sa Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

En andra scen

I den nya utbyggnaden ska sex nya salar för konstnärlig verksamhet rymmas. Bland annat en andra scen, orkesterrepetitionssal, korsal och balettsalar.

Tillbyggnaden blir också en andra entré utöver ingången på Gustav Adolfs torg.

Lundgaard & Tranberg arkitekter/Ahrbom och partner

I Operahuset finns det i dag två hyresgäster, Kungliga Operan och Operakällaren som bägge funnits där sedan 1890-talet.

Renoveringen av en Ny Opera i Operan kräver dock cirka fyra års evakuering av både Kungliga Operan och Operakällaren. Byggarbetet kan börja som tidigast 2023 och vara klar runt 2027.

 

Detta har hänt:  Beslutet om samråd skulle ha tagit redan 28 november i stadsbyggnadsnämnden. Men det bordlades då eftersom politikerna ville ha ytterligare information i ärendet. Nu har beslutet om att planförslaget upprättas och prövas i plansamråd alltså fattats.