I Märsta pågår nu ett stort säkerhetspådrag och en polisoperation. Detta efter att kriminella ska ha planerat att utföra bombdåd mot två personer i kommunen, en politiker och en polis i chefsställning enligt Dagens Nyheter.

Tidningen skriver att en bilbomb har hittats vid en husrannsakan bland kriminella i kommunen och att polisen misstänker Märstanätverket. Betalningar ska ha skett från personer kopplade till Märstanätverket till ett annat nätverk som skulle utföra dåden.

– Vi pratar inte om eventuella hot mot anställda i kommunen. Allt sådant har polisen hand om i och med att det är ett polisärende, säger Thomas Mileborn som är trygghet- och säkerhetschef i Sigtuna till Mitt i.

Men inte heller polisen ville säga något när Mitt i pratade med dem i fredags. Till Dagens Nyheter har en poliskälla yttrat sig.

– Den information man jobbar med tyder på att gärningsmännen ville uppnå dödlig utgång, säger hen.

Polisen har nu inlett en förundersökning om förberedelse till mord.

https://www.mitti.se/nyheter/polis-inleder-operation-efter-hot/repudv!8@OKlTm18F7Cs54xIPs7A/

Flera riktade insatser mot kriminella

Polisen har under flera veckor ökat trycket på personer kopplade till Märstanätverket med ett antal husrannsakningar. Det var vid en sådan de ska ha hittat en av bilbomberna.

Att en motreaktion skulle inträffa var väntat av både kommunen och polisen.

– Generellt sett är det så här att när vi arbetar hårt mot vissa konstellationer eller grovt organiserad brottslighet och sätter tryck eller eller så, erfarenhetsmässigt vet vi då att risken att hot mot objekt, polisanställda eller andra ökar, säger Per Fahlström på polisens ledningscentral.

Flera kameror har satts upp i kommunen och extrabevakning av kommunhuset genomförs. Vissa politiska företrädare har fått överfallslarm. Polisen och kommunen jobbar nu vidare mot det kriminella nätverket.

– Vi kommer att steppa upp arbetet mot den organiserade brottsligheten den närmaste tiden i enlighet med kommunens och polisens samarbetsavtal. Det handlar bland annat om att hindra välfärdsbrott, stoppa inflödet av unga till kriminalitet och stödja dem som vill hoppa av, säger säkerhetschefen Thomas Mileborn till Dagens Nyheter.