Stopp. När polisen skulle stoppa fordonet slutade det med att det prejades in i en refug. Foto: Läsarbild

Planerat byte i Östermalmsvåningen: "Väskor för miljoner"

De greps med DHL-kläder och buntband och tejp i fickorna – bara något kvarter ifrån den företagsledare de skulle råna i hans hem på Östermalm. Det menar åklagaren som har åtalat åtta personer för rånförsöket som gick om intet tack vare månader av spaning på ett kriminellt gäng i norra Stockholm.

  • Publicerad 13:39, 29 mar 2022

Mitt i morgonrusningen den 19 november grep polisen fyra personer efter en biljakt som slutade med att det flyende fordonet prejades in i en refug i korsningen Karlavägen-Sibyllegatan.

I går åtalades dessa och ytterligare fyra personer för inblandning i vad åklagaren i första hand rubricerar som försök till grovt rån samt i två fall för medhjälp respektive anstiftan till detta.

De fyra männen som greps på Nybrogatan befann sig bara något kvarter från det tilltänkta brottsoffrets bostad: en stor våning i närheten av Östermalmstorg där en känd företagsledare bor. Planen var att lägga beslag på klockor, väskor och andra värdesaker, enligt åtalet.

– Det handlar framför allt om dyra väskor. Man har räknat med ett värde på minst fem miljoner kronor, men det fanns säkert ännu mer, säger åklagaren Alexandra Bittner.

I andra hand har hon rubricerat gärningarna som förberedelse till grovt rån. Trots att de misstänkta rånarna inte kom ända fram till företagsledarens bostad menar Alexandra Bittner att det handlar om ett försök.

– Den enda anledningen till att de inte kom längre är att polisen ingrep utanför, säger hon.

Hur påverkar det straffskalan?

– Om det blir försök till grovt rån skulle jag yrka på fyra års fängelse, och tre år om det är förberedelse.

Gripandena av de åtta åtalade, på Nybrogatan och på andra håll i Stockholm och Sverige, är ett resultat av ett långt spaningsarbete av polisen i Stockholm Nord och polisens nationella operativa avdelning.

– Det var ett ovanligt lyckat spaningsarbete. Det fanns en resurs som gjorde att polisen kunde spana i månader, det var ett prioriterat ärende, säger Alexandra Bittner.

Under hösten och vintern 2021 skedde flera rån och försök till rån där personer blev angripna i sina hem. I många av dessa fall tros de misstänkta rånarna ha kartlagt sina offer via sociala medier.

I det här fallet har de dock, enligt åtalet, haft en annan källa: en insider, i form av en kvinna som arbetat i företagsledarens bostad.

Har målsägande varit ovetande om planerna på att råna dem?

– Ja, hela vägen. De blev informerade av polisen efter gripandena.

Genom spaningsarbetet har polisen förhindrat flera grova brott, uppger myndigheten. Förutom försöket nära Östermalmstorg handlar det bland annat om två sprängningar, en trolig förberedelse till mord och åtminstone ytterligare ett grovt rån.

– Vi har under en längre tid riktat in oss på ett våldsdrivande kriminellt nätverk som står för många konflikter i regionen. Det här åtalet visar på deras kapacitet och vikten av riktade insatser mot dessa kriminella nätverk, säger Milosz, spaningsledare vid polisen region Stockholm i en kommentar.

De åtta åtalade personerna, sju män och en kvinna, uppges alla neka till brott.