Två 25-åriga män döms av Södertörns tingsrätt till fängelse i sju respektive fem år och sex månader för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Brotten planerades sommaren 2020.

De två 25-åringarna hade befunnit sig på polisens radar ett tag, men utredningen fick ett genombrott när de gjorde en husrannsakan i en bil i Skärholmen. I bilen hittade polisen en automatkarbin med magasin, en handgranat samt ammunition förpackat i en plastsäck.

Bytte ut vapen

I stället för att helt enkelt beslagta vapnen bytte man ut dem mot en replikor. Dagen efter såg polisen två män i 25-årsåldern som åkte till den aktuella bilen och plockade upp plastsäcken med de utbytta vapnen. Männen greps då de lämnade bilen.

Samtidigt som männen greps pågick en fest med 500 deltagare precis i närheten. På festen fanns män med kopplingar till vad polisen kallar ett nätverk i Bredäng samt folk från ett mc-gäng, som enligt polisens utredning var rivaler till de båda 25-åringarna.

Enchrochat bidrog

Polisens utredning visar också att flera av dessa rivaler var måltavlor och skulle skjutas. En utredning som tog stora kliv framåt när de med hjälp av fransk polis lyckades knäcka den krypterade tjänsten Encrochat, som kriminella använt för att kommunicera med varandra.

– Vi har lagt mycket arbete på att analysera materialet. Materialet från Encrochat har ytterligare förstärkt det vi hade anat. Det är tyvärr alldeles för många unga pojkar som mist sitt liv under de senaste åren på grund av att vapen hamnat i fel händer. Vi kämpar dagligen med att försöka vända den hemska trend som har utvecklats i samhället. Därför känns det såklart väldigt bra när vi lyckas vara med och förhindra att ytterligare personer skadas eller i värsta fall mördas, säger Linnéa Allheim, utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd, i ett uttalande.