Får vara med. Förslaget att minska tiderna på förskola och fritids för barn till arbetslösa och föräldralediga Nackabor stoppas. Foto: Mostphotos

Planerad bantning av förskolan i Nacka stoppas

Barn till arbetslösa och föräldralediga föreslogs få kraftigt minskade tider på förskola och fritids nästa år. Men förslaget stoppas. Andreas Brännström (M), förste vice ordförande i utbildningsnämnden, är lättad.

  • Publicerad 12:22, 13 nov 2020

Stegrande arbetslöshet och minskade skatteintäkter till följd av pandemin fick Nacka kommun att förbereda sig för ett stålbad 2021.

I september föreslog utbildningsförvaltningen en rejäl nedskärning på förskola och fritids för barn till arbetslösa och föräldralediga.

Statligt stöd

Men ökade statsbidrag ändrade situationen.

– Vi såg ut att ha en riktigt tuff budget framför oss. I stället kan vi satsa mer i skolan och samtidigt sänka skatten, säger Andreas Brännström.

Elever med särskilda behov får minskat stöd

Även om utbildningsnämnden hade tvingats till nedskärningar hade han inte velat skära ner på vistelsetiden på förskola och fritids.

Föräldrar får bestämma

– Jag hade grävt djupt i våra fickor för att slippa göra den nedskärningen. Jag har en treåring och en femåring, jag vet hur viktig förskolan är och att det är bra för barnen att kunna vara i en grupp och möta andra barn. Det är bättre att föräldrarna får bestämma om de vill ha barnen där färre timmar än att vi som kommun gör det.

Kan nedskärningen bli aktuell 2022?

– Nej, det håller jag för osannolikt. Vi har en god ekonomi och reserver för kommande år.

Så föreslogs förskola och fritids ändras

Barn till föräldralediga och arbetslösa i Nacka har rätt till 25 timmar förskola respektive 10 timmar fritids i veckan.

Sparförslaget från utbildningsförvaltningen minskade timmarna till 15 på förskola och 0 på fritids.

Slopandet gör att nuvarande regler gäller även 2021.

Visa merVisa mindre