De blågröna säger nej till OS. Foto: Anna Z Ek

Planer på OS stoppas – nya majoriteten säger nej

Så sent som i tisdags utsåg IOK Stockholm till en av tre finalkandidater om att få arrangera vinter-OS 2026. Tre dagar senare står det klart att det inte blir något med det. Den nya majoriteten i stadshuset, Alliansen ihop med MP, säger nej.

  • Publicerad 13:48, 12 okt 2018

Trots att det var minst sagt oklart om det fanns politiskt stöd för en OS-ansökan från Stockholms sida röstade Internationella Olympiska Kommittén i tisdags fram Stockholm som en av tre slutkandidater, tillsammans med Calgary i Kanada och Milano/Cortina i Italien.

Bara S var positiva till OS

Det enda parti i stadshuset som var uttalat positiva var Socialdemokraterna.

Emilia Bjuggren (S), avgående idrottsborgarråd, beklagar OS-beskedet från den nya majoriteten.

– Det är verkligen tråkigt och jag undrar vad det här får för effekter för Stockholm som evenemangsstad? Vi är oroliga att det blir nej även till andra stora evenemang, säger hon till Mitt i.

– Den nya majoriteten säger nej till Nobelhuset, nej till investeringar från Apple, och nu nej till OS. De säger nej till allt.

I dag blev det klart med nytt styre i Stockholm. Alliansen och Miljöpartiet bildar majoritet – och en av sakerna de redan har kommit överens om är att Stockholm inte ska söka vinter-OS och Paralympics 2026.