Planer på livsmedelscentrum kan gå i stöpet

Planerna på Stockholms livsmedelscentrum i Larsboda blir alltmer osäkra. Beslutet om det alls blir av, vilar nu i händerna på det privata fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. – Larsboda är ett av flera alternativ, säger bolagets vd Annica Ånäs.

  • Publicerad 13:48, 31 aug 2018

På torsdagen presenterade Stockholms stad och Atrium Ljungberg en jätteaffär gällande Slakthusområdet.

Affären innebär bland annat att Atrium Ljungberg tar över ansvaret för att flytta de hyresgäster som inte kan vara kvar när Slakthusområdet byggs om. Det handlar om cirka 15 företag i livsmedelsindustrin.

Atrium Ljungberg får också option på att bygga det nya livsmedelscentrumet i Larsboda, där Stockholms stad har tänkt sig att de utflyttade företagen ska husera.

Staden lämnar över hela ansvaret

Stockholms livsmedelscentrum är ett jätteprojekt som har tagit år av planering. Med 28 000 kvadratmeter lokaler skulle det rymma arbetsplatser för cirka 300 personer i Larsboda. Kommunfullmäktige tog i fjol ett genomförandebeslut om att lägga 1,2 miljarder på satsningen.

Visionsbild för nytt livsmedelscentrum i Larsboda.

Men diskussionerna med hyresgäster har gått trögt. Inga hyreskontrakt är påskrivna.

Nu lämnar staden alltså ifrån sig ansvaret – både för hyresgästerna och för hela livsmedelscentrumets framtid.

– Hela planeringen tas över av Atrium Ljungberg, bekräftar Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

Bolaget ger inga besked

Frågan är om det kommersiella bolaget kan gjuta liv i stadens vision för Larsboda, eller om detta är dödsstöten för det tungrodda projektet.

– Det får tiden utvisa. Till att börja med kommer vi att träffa varje hyresgäst och höra vad de har för behov, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Men som det ser ut nu, tror du att ni kommer att bygga ett livsmedelscentrum i Larsboda?

– Larsboda är ett av alternativen. Vi äger en mängd fastigheter så det finns även andra alternativ för de här företagen.

Kan bygga något annat

Att Stockholms stads år av planering och kostsamma utredningar kan vara förgäves, tycks inte bekymra fastighetsdirektören Åsa Öttenius.

– Atrium Ljungberg är en långsiktig fastighetsägare med en bred portfölj. Antingen utnyttjar de optionen och bygger i Larsboda, eller så hittar de andra lösningar för de här hyresgästerna, säger hon.

Om de inte bygger där, blir det inget livsmedelsområde då?

– Om Atrium Ljungberg inte tar den möjligheten kommer staden att bygga något annat i Larsboda. Men vad det i så fall blir är för tidigt att säga.

Affären mellan Stockholms stad och Atrium Ljungberg måste godkännas av kommunfullmäktige och kan träda i kraft först 1 april.

Fakta

Bakgrund

När bostäder ska byggas i Slakthusområdet måste livsmedelsföretagen i området flytta.

Stockholms stad tog ifjol ett genomförandebeslut om ett nytt livsmedelscentrum i Larsboda utanför Farsta.

Kostnaden för att bygga det 28 000 kvadratmater stora centrumet, inklusive nya trafiklösningar, är beräknad till över en miljard kronor.

Byggstart har tidigare varit planerad till 2019, förutsatt att 65 procent av lokalerna kan hyras ut.

 

Källa: Fastighetskontoret
Visa merVisa mindre