En park liknande den i Viksjö, Järfälla, har varit drömmen för Kristian Rosster. Foto: Läsarbild Kristian Rosster

Planer på cykelpark pausas på obestämd tid

Kommunen sa ja till medborgarförslaget om att bygga en cykelpark för trickcykling, 2015. Nu ser planerna ut att rinna ut i sanden. – Vi har inte önskat så mycket mer än en yta att vara på , säger Kristian Rosster, en av initiativtagarna, som nu är mycket besviken på kommunen.

  • Publicerad 13:08, 21 aug 2018

2013 kläckte cyklisterna Kristian Rosster och Tomas Hjelmér idén till en cykelpark för slopestyle och dirtbike – lättare beskrivet som trickcykling över hopp, byggda på ramper och jord.

De önskade sig en yta på cirka 1000 kvadratmeter och skrev ett medborgarförslag till kommunen om planerna.

I slutet av april 2015 var förslaget uppe i kommunfullmäktige, som tyckte att det lät som en bra idé och sa ja.

Johan Storåkers (L), ordförande i kultur-och fritidsnämnden, skrev då att det vore ”bra att skyndsamt hitta en plats så att de slipper vänta i flera år”, och att man skulle kunna hitta en tillfällig plats om ingen permanent yta fanns just då.

Startade namninsamling

Sedan dess har Kristian Rosster och Tomas Hjelmér jobbat vidare på förslaget ihop med tjänstemän på kommunen, tittat på tänkbara ytor och pratat om budget och utförande.

Kristian Rosster har nu gett upp hoppet om att kunna bygga en cykelpark i Sundbyberg. Foto: Läsarbild.

– Vi ansökte senare även om 500.000 kronor från kommunen. I det har vi räknat in en summa för lånecyklar och hade planer på att ha 1-2 träningsdagar i veckan där alla som ville skulle kunna få komma och testa att cykla, säger Kristian.

Men inget har hänt från politiskt håll.

Vi har inte önskat så mycket mer än en yta att vara på

Kristian Rosster

Kristian Rosster och Tomas Hjelmér har startat både en namninsamling och en Facebookgrupp för att försöka få igenom planerna.

Nu ser förslaget ut att rinna ut i sanden och Kristian och Tomas har trötta på att vänta.

– I vår senaste kontakt med kommunen så förklarar de att det inte finns tid eller möjlighet att ta sig an denna park just nu. Men vi har inte önskat så mycket mer än en yta att vara på och har räknat med att göra allt annat själva, säger Kristian.

”Lägger projektet på hyllan”

Johan Storåkers (L), beklagar att det blivit som det blivit.

– Det är alltid beklagligt när medborgarförslag som beslutat ska ske något med, inte blir verklighet. Just det här förslaget har vi tyvärr inte haft tid och möjlighet att prioritera under den här mandatperioden.

Dörrarna till en cykelpark är dock inte helt stänga menar han.

Det är ingen omöjlighet att den kan bli verklighet framöver

Johan Storåkers

– Det är ingen omöjlighet att den kan bli verklighet framöver. Det beror på vilket styre det blir efter valet. Det är en gedigen idé och jag förstår besvikelsen från deras sida. Vi ska alltid ha repsekt för medborgare som är ambitiösa och vill göra saker.

Kristian och Tomas kommer dock inte att driva planerna vidare. Kristian är besviken på kommunen och tycker att det är beklagligt att det läggs mycket pengar på fotbollsplaner och ytor till andra större idrotter medan idrotterna med färre utövare lätt glöms bort.

– Vi har under alla dessa år varit väldigt tydliga med att vi blir nöjda med den yta vi får och har haft en jättebra kontakt med tjänstemän på kommunen, men politikerna bromsar. Jag önskar att de sagt nej från första början i stället, innan vi lagt ner så mycket jobb på detta. Nu släpper vi det här och lägger projektet på hyllan, säger Kristian.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56