Stadshuset ska säkras med nya hinder. Foto: Mostphotos

Planen som ska hindra hot mot stadshuset

Fasta och rörliga hinder vid stadshuset – en hundrastgård vid Kristineberg. Så ska Kungsholmen göras tryggare.

  • Publicerad 13:02, 29 jun 2020

Stadshuset måste skyddas bättre mot fordonsattacker, därför ska nu fasta och rörliga pollare sättas upp vid infarten från Norr Mälarstrand, har stadens trygghetsutskott beslutat. Stadshusets sårbarhet blottades vid trafikolyckan 2017 då en personbil körde in i stadshuset och fattade eld skriver tjänstemännen, därför ska nya hinder sättas upp.

”Förutom att utgöra ett hinder för oönskad fordonstrafik har de även ett stort symbolvärde och en avledande effekt för antagonistiska hot”, skriver tjänstemännen.

Tre miljoner kronor beräknas de nya pollarna kosta och ska sättas på plats under året är planen. I ett nästa steg planerar sedan staden att placera fysiska trafikhinder på refugen mellan cykelbanan och Hantverkargatan ”för att rama in utfarten från parkeringen.”

Kungsholmen ska bli tryggare med grusgångar och hundrastgård

Tidigare i år nobbade trygghetsutskottet Kungsholmens stadsdelsförvaltnings ansökan om 500 000 kronor för att bygga en hundrastgård den östra delen av Kristinebergs slottspark/Kristinebergshöjden. Men nu blev det tummen upp. Stadsdelens plan är att bygga en ny hundrastgård på cirka 500 kvadratmeter med belysning på en gammal odlingsplats för att ”aktivera och befolka” området och öka trygghetskänslan.