Wedin (M): Vi vill låta enskilda hyresgäster köpa sin lägenhet som enstaka ägarlägenheter. Foto: Pressbild

Planen: Så ska hyresrätterna i förorten ombildas

M vill att boende i ytterstaden ska få ombilda sina lägenheter i allmännyttan till bostadsrätter. Det har tidigare visat sig vara svårt i fastigheter där många hushåll har låga inkomster. – Vi har föreslagit möjligheten att låta enskilda hyresgäster köpa sin lägenhet som enstaka ägarlägenheter, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

  • Publicerad 16:34, 16 okt 2018

De som bor i ytterstaden ska få ombilda sina lägenheter i allmännyttan till bostadsrätter. Det beskedet gav Stockholm stads nya bostads- och fastighetsborgarrråd Dennis Wedin (M) under måndagen.

Förslaget ska gälla ytterstaden, inte närförort eller innerstan.

Oklart i vilka områden

– Vi har valt att inte konkretisera vilka områden det gäller ännu. Vi har dock sagt nej till närförorter, som till exempel Bromma, säger han.

– Det kommer att gälla områden i ytterstaden där hyresrätter är dominerande. Det viktigaste för oss är att det ska råda en blandad upplåtelseform i bostadsbeståndet i staden, säger Dennis Wedin (M).

De tidigare reglerna för ombildning krävde att minst 66 procent av hyresgästerna i en fastighet ville köpa bostäderna, vilket visade sig svårt i fastigheter där många hushåll hade låga inkomster.

Enskilda hyresrätter ska kunna ombildas

Därför har Moderaterna diskuterat förslag på en lagändring så att enstaka hyresrätter i en fastighet ska kunna ombildas till ägarlägenheter.

– Vi har föreslagit möjligheten att låta enskilda hyresgäster köpa sin lägenhet som enstaka ägarlägenheter, men det är en nationell fråga. Vi driver på för en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknaden, jag ser gärna att denna fråga skulle ingå i det, säger Dennis Wedin.

Under alliansens två mandatperioder, åren 2006–2014, sålde stadens allmännyttiga bostadsbolag cirka 26 000 bostäder.

S: ”Fler kommer att hamna utanför”

Den tidigare rödgröna majoriteten införde totalstopp mot ombildningar 2014 och Socialdemokraterna är mycket kritiska till bostads- och fastighetsborgarrådets förslag.

– Man måste bygga det som efterfrågas – hyresrätter. Vi gick till val på att alla ungdomar skulle få ett hyreskontrakt. Alliansen och Miljöpartiet vill nu sälja ut lägenheter i ytterstaden. Det blir ett hårt slag för bland andra boende i Järva och gör att fler kommer att hamna utanför bostadsmarknaden, säger Elvir Kazinic (S), ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.