Den första juni tycker Folkhälsomyndigheten att vi kan lätta på en rad restriktioner. Och regeringen är med på tåget. Under torsdagen presenterade statsministern hur samhället i fem steg kan öppnas upp igen.

– Vi börjar skymta början på slutet, säger Stefan Löfvén

Maxtalet för sittande vid allmänna sammankomster inomhus höjs nu till 50, och sittande utomhus till 500.

Öppettiderna för serveringsställen förlängs till 22.30. Motionslopp med upp till 150 deltagare tillåts, och mindre cuper eller tävlingar för barn och unga såväl inomhus som utomhus får ok.

Dessutom kan Filmstaden och Grönan kan öppna.

Tidigare i veckan utryckte dock Region Stockholm att de vill behålla sina särskilda regionala rekommendationer fram till den 13 juni.

Så fortsatt gäller:

✔️Umgås bara med personer i hushållet eller med ett fåtal vänner.

✔️Stanna hemma vid minsta symtom, provta, om positivt svar ska alla i hushållet stanna hemma.

✔️Arbeta hemifrån om det går.

✔️Stanna hemma i 7 dagar och provta dig efter utlandsresa.

✔️Undvik köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.

✔️Använd munskydd, alltid i kollektivtrafiken.

✔️Res bara om du måste.

✔️Om positiva fall konstateras i skolan ska nära kontakter provtas.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi konstaterade 3 393 fall förra veckan. Det är en relativt stor smittspridning av en sjukdom som kan få mycket stora konsekvenser för enskilda. Vi har fortfarande idag 52 personer som kämpar för sitt liv inom intensivvården, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Tre steg i fem omgångar

Regeringen presenterade under torsdagen en femstegs-plan för hur samhället ska öppnas. Steg för steg och månad ska restriktionerna lättas. När vi når slutmålet är fortfarande oklart.

Folkhälsomyndigheten har i sin tur delat in öppnandet av samhället i tre nivåer, utifrån smittspridning och belastning på sjukvården.

I nuläget befinner vi oss i nivå 3, med över 200 smittade per 100 000 invånare och många som behöver sjukhusvård.

Trots det anser alltså myndigheten att det nu är dags att lätta på restriktionerna något.

Nästa nivå

När 50 procent av befolkningen över 18 år fått minst en dos vaccin, och läget i vården är stabilt och smittspridningen måttlig, infinner sig nivå 2. Då blir maxtaket 300 för sittande inomhus, och 3 000 utomhus, och vid motionslopp kan 900 personer delta.

Begränsning för långväga kollektivtrafik kan då tas bort, likaså 10-kvadratsregeln. Att mat och dryck endast får serveras till sittande gäster gäller bara inomhus och regleringen av serveringsställenas öppettider försvinner.

Slut med munskydd

Rådet om att begränsa nya nära kontakter tas bort, likaså rådet om munskydd i kollektivtrafiken. Och råden till föreningar för idrott, kultur och fritid försvinner helt.

Det finns ingen prognos för när det kan ske. I Region Stockholm är snart 40 procent vaccinerade, och går det undan så kanske en gissning kan vara vid midsommar någon gång.

Normalt först i september

Men smittskyddsläkaren manar till fortsatt försiktighet:

– Många invånare är fortfarande utan ett vaccinationsskydd mot covid-19. Därför ber vi verkligen alla invånare att fortsätta att följa råd och rekommendationer ytterligare en tid. Oavsett om man själv är vaccinerad eller inte, säger hon.

Först i september räknar Folkhälsomyndigheten med att uppnå nivå 1, med färre än 50 smittade per 100 000 invånare och få i sjukhusvård. Då avskaffas alla restriktioner och samhället kan återgå i normalläge.