Foto: Sanna Källdén

Planen om Apple-butik i City väcker känslor – så här lät det i Kungsan igår

Café! Apple-butik! Riv allt! Många har ett starkt personligt band till Kungsträdgården. Under onsdagskvällen bjöd Sveriges Arkitekters akademi in till ett öppet samtal om vad parken skulle kunna vara. Många var kritiska till en Apple-butik.

  • Publicerad 10:36, 15 sep 2016

I våras sade staden ja till placeringen av en Apple-butik där restaurangen "Fridays" nu ligger med uteservering vid fontänen i Kungsträdgården. Sveriges Arkitekters akademi reagerade med projektet "Tänk om Kungsan" – en uppmaning till stockholmarna att nu bidra till diskussionen om vad Kungsan kan bli genom att maila in egna förslag.

Under onsdagskvällen bjöd Sveriges Arkitekters akademi in till ett öppet samtal om den offentliga platsen. Flera förbipasserande stannade upp och lyssnade. Så här sa några av parkbesökarna.

De förstör något som är heligt

Foto: Sanna Källdén

Linnea Nyland och Elina Månsdotter, 19 år, studerande, Östermalm

– Spontant känns det inte jättenajs. Fridays tillför liv. Det är mysigt på kvällarna när folk sitter ute och äter. Varför öppna en Apple-butik här när det är bra som det är? säger Elina Månsdotter.

– Jag håller med. Här känner jag mig trygg och hemma. Det känns som en dålig idé att ett rikt företag ska tjäna pengar på en härlig plats för stockholmarna. De förstör något som är heligt, säger Linnea Nyland.

Kungsan behöver vara en mötesplats för alla

Foto: Sanna Källdén

Magnus Runesson, 53 år, arkitekt, Södermalm

– Första kvällen jag flyttade hit 1984 var jag här. Då var Stockholm en helt annan värld. Piccolino låg här och var ju första öppna gaystället i stan. Det var ett café och där möttes folk, både heteros och gays. Nu lever vi i en bättre tid, men jag tycker fortfarande att Kungsan behöver vara en mötesplats för alla. Då var det ett vardagsrum för hela stan, nu har det tappat känslan lite. Det är väldigt mycket event och inte så mysigt. Att gå tillbaka 300 år vore inte kul. Då ägde kungen parken som bara var till för adeln.

Ta bort allt och gör en snygg entré till parken

Foto: Sanna Källdén

Niklas Johansson, 26 år, dramastudent, Hammarby Sjöstad

Jag hörde att det var en parkentré här förut så jag säger ta bort huset helt och gör en snygg entré till parken. Det skulle bli en wow-känsla. Apple-butiken kommer ju bara vara ett flaggskepp för att de ska visa upp sitt varumärke. Folklivet kommer ersättas av konsumtion. Jag är från Gällivare och har bott i Stockholm i fyra veckor. Jag tycker att parker ska få vara och se ut som parker.

Vi är arga

Foto: Sanna Källdén

Pia Englund, 41, arkitekt, Södermalm

– Jag och många landskapsarkitekter hoppas att vi kan stoppa bygget. Vi är arga. På den här platsen lärde jag mig att åka skridskor som barn, här hängde jag som ungdom. Det är otroligt viktigt att vi arkitekter håller liv i diskussionen om våra offentliga platser, speciellt med tanke på segregationen som sker just nu i Sverige. Kungsan behöver inte Apple-butiken – Apple-butiken behöver Kungsan.


 

LÄS MER HÄR Staden säger ja till Apple i Kungsan – men butiken måste göras om

Hur vill du att Kungsan ska se ut?

Från den 14 september och under en månads tid har du chans att bidra med ditt förslag hur Kungsträdgården ska se ut. Resultatet kommer ställas ut på Kulturhuset i höst och lämnas in till staden.

Maila ditt förslag till: tankomkungsan@arkitekt.se

https://www.arkitekt.se/tank-om-kungsan/

Visa merVisa mindre