Turerna kring det kommunala nattiset Nattugglan i Handen, där man erbjudit barnomsorg på obekväm arbetstid, har varit många och långa sedan nedläggningsbeslutet kom i november.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunala-nattis-laggs-ner-politikerna-kan-tvingas-backa/reptju!j2cKsRZlrKFpOXljB74Q/

I väntan på ett nytt privat alternativ har Nattugglan fått vara kvar till slutet av året. Men inget nytt alternativ har kommit och nu har utbildningsförvaltningen lagt fram förslaget att Nattugglan ska fortsätta bedriva sin verksamhet tills vidare. Ett förslag som antagligen kommer bli verklighet.

– Vi är positiva till förvaltningens förslag och i nuläget ser vi inga andra möjligheter, säger Tobias Hammarberg (L), ordförande i grund- och förskolenämnden.

Nämndbeslut

Det slutgiltiga beslutet tas i grund- och förskolenämnden den 22 september.

– Just nu har vi inga andra som kan erbjuda denna service i den omfattning som kommunen kan göra och jag ser inte varför nämnden skulle gå emot förvaltningens förslag.

Hur tänker du kring de många vändningar som skett under året?

– Det är naturligtvis tråkigt att det varit så, men det har handlat om saker som dykt upp på vägen som vi inte haft rådighet kring och vi har behövt anpassa oss efter omständigheterna.

Sevim Celepli (V), ledamot i grund- och förskolenämnden, skrev en motion i april om att låta nattiset vara kvar och ser positivt på förslaget.

– Vi behöver lyssna på förvaltningen för det är de som jobbar i området. Deras åsikt har absolut en betydelse och jag hoppas att detta får ledamöterna i nämnden att tänka ett varv till och rösta utifrån ett barnperspektiv, säger hon.

Ekonomisk fråga

Grunden till nedläggningen av Nattugglan var att de ekonomiskt inte gick runt. Om nattiset är kvar kommer ekonomin att vara en av utmaningarna, säger Tobias Hammarberg.

Enligt Sevim Celepli skulle en lösning vara att se till att fler får reda på att nattiset finns.

– Man skulle kunna satsa mer på att marknadsföra att ett nattis i Haninge finns, i dag tror jag inte att det är så många som vet om att det erbjuds.

Skulle inte det bli en kostnadsfråga i sig?

– Det kan det ju bli, men detta är en så pass nödvändig verksamhet att det kan vara en sak man satsar lite extra på, säger Sevim Celepli.