Avtal. Migrationsverket och Danderyds kommun sluter avtal, meddelar socialnämndens ordförande Carina Erlandsson (M). Foto: Direktpress

Planen: Lediga lägenheter ska gå till ukrainska flyktingar

Flyktingar från Ukraina ska kunna få boende i Danderyd. Det är syftet med ett nytt avtal mellan Danderyds kommun och Migrationsverket.

  • Publicerad 16:36, 3 jun 2022

Bra om de som redan finns här kan vara kvar.

Lediga lägenheter i Danderyd ska gå till flyktingar från Ukraina. Det kom man fram till i veckan efter ett avtal mellan Danderyds kommun och Migrationsverket.

Avtalet innebär att skyddsbehövande från Ukraina med uppehållstillstånd ska kunna anvisas till boenden snabbare än vad man tidigare har räknat med – via Migrationsverket.

– Då hoppas vi naturligtvis att de ska anvisa de som redan har anknytning här i Danderyd. De som har bott här, kanske fått jobb och barn som går i skola, säger Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden.

Fråga om trygghet

Andre vice ordförande, Eva Lindman Marko (C), är inne på samma spår.

– Det är bra att vi kan ta emot, och bra om de som redan finns här kan vara kvar.

Hon menar att det bland annat handlar om trygghet.

– Det är viktigt att inte dra upp deras rötter en gång till. Det är personer och familjer som kunnat bygga nätverk, skola, jobb, så det är ytterst en trygghetsfråga, säger Eva Lindman Marko.

Kan bli färre som kommer

Tidigare under våren beräknade man att uppemot 400 flyktingar från Ukraina skulle komma till Danderyd. Exakt hur många det blir fram till den första juli är ännu oklart, men Carina Erlandsson menar att det kan bli färre än så.

– Den förra siffran byggde på att 80 000 skulle komma till Sverige, och så många har det inte varit. Det gör att vi klarar situation bättre också eftersom det är lättare att hjälpa färre.

Lättare att fördela flyktingar

Regeringen har tidigare föreslagit ändringar i lagen om mottagande av asylsökande för att skapa en jämnare fördelning för flyktingar som kommer hit med stöd av EU:s massflyktsdirektiv.

En annan ändring är att Migrationsverket ska kunna anvisa en kommun att ordna boende för personer med uppehållstillstånd, men fortfarande behålla huvudansvaret för mottagandet.

Lagändringarna väntas träda i kraft den 1 juli 2022.

Källa: Regeringen.se

Visa merVisa mindre