Flytt. Kulturskolans plan för att ge musikeleverna på Södermalm någonstans att vara efter dissen från Medborgarhuset: inhysa verksamheten i klassrum. Foto: Mostphotos

Planen: Kulturskolan ska in i klassrum

Det skulle bli specialanpassade lokaler för musik och dans i nya Medborgarhuset. Men sedan halva Kulturskolan kastades ut från det nya kulturnavet på Söder finns ännu ingen långsiktig lösning för verksamheten.

  • Publicerad 18:24, 17 apr 2019

Det var hösten 2017 som StockholmDirekt kunde avslöja att halva Kulturskolan hade kastats ut ur planerna för det nyrenoverade Medborgarhuset. Kulturskolans dans- och musikelever har sedan dess hållit till i tillfälliga lokaler. Dansarna i en paviljong på Engelska gymnasiets skolgård och musikerna i Söderhallarna.

För ett år sedan uppgav Kulturskolan att man arbetade för att ge musikverksamheten en permanent plats i Söderhallarna, Men den planen har nu slopats.

Trots att ägaren Atrium Ljungberg, som just nu håller på med en stor omvandling av Söderhallarna, själv är positiv till att låta musikeleverna vara kvar, letar Kulturskolan istället efter skollokaler på Söder.

– Det är en kostnadsfråga. Efter renoveringen kan det bli en tuff hyra. Därför ser vi nu över skollokaler, ett betydligt billigare alternativ, säger Anders Elers Ivarsson, chef för Kulturskolan.

Supersatsning på Söderhallarna: ✔ Nattklubb ✔ Stadsodling ✔ Live-scen

Enligt honom förs redan dialog med ett par skolor som skulle kunna bli aktuella. Hur mycket pengar som skulle sparas in vill han ännu inte sia om. Inte heller hur det rent praktiskt skulle gå till, med exempelvis förvaring av instrument.

Intern kritik mot planeringen

Intern kritik på Kulturskolan har gjort gällande att man upplever dålig information från ledningen, där lärarna inte vet huruvida de ska flytta i höst eller planera sina scheman. Men enligt Anders Elers Ivarsson kommer ingen förändring ske till höstterminen.

– Vi kommer att vara kvar i Söderhallarna i ett år. Men vi behöver ändå rappa på med att utvärdera olika alternativ så vi inte plötsligt hamnar på gatan den dagen Söderhallarna renoveras. Jag förstår att det kan upplevas som att den här processen är sluten, men vi vill inte gå ut med någon information förrän vi är säkra.

Från en specialbyggd våning med ljuddämpning till att förpassas till vanliga klassrum – det är en rejäl kvalitetssänkning?

–  Ja, men det behöver inte innebära en kvalitetssänkning. Med rätt anpassade lokaler kan vi bedriva bra kulturskoleverksamhet även i skolorna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Grundskolechef Adelinde Schmidhuber uppger att hon känner till utredningen, och säger att "det är tajt med skollokaler oavsett vad det gäller". Samtidigt ser hon det inte lösningen som någon omöjlighet.

– Det skulle ju inte ske när skolverksamheten är igång utan efter lektionstid. Målet är ju i så fall att skapa en långsiktig hållbar situation för såväl skolan som Kulturskolan. Inget är omöjligt förrän man provat.

Ingen elevprognos för hösten

I den ursprungliga planen för det nya Medborgarhuset utlovades Kulturskolan 1 800 kvadratmeter. Här skulle specialanpassade lokaler för teater, dans och musik ingå. Samtliga specialanpassade dans- och musiklokaler som skulle hålla till på våning åtta ströks sedan av ekonomiska skäl – för att istället ta in externa hyresgäster.

Kulturskolan har idag cirka 900 musikelever i Söderhallarna. Cirka 100 danselever håller till i en gymnastiksal på Allhelgonagatan. Enligt Anders Elers Ivarsson jobbar Kulturskolan på att hitta en permanent lösning även för dem.

Ett av syftena med de nya lokalerna var att Kulturskolan skulle kunna ta emot fler elever. I dagsläget finns ingen prognos för hur många platser Kulturskolan kan erbjuda i höst, enligt Anders Elers Ivarsson.

Visa merVisa mindre