Grannarna Annette Nilsson, Leif Nilsson, Jaqueline Gaimer och Ann Klismo Foto: Niklas Loman

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande valet av plats.

  • Publicerad 18:04, 24 sep 2021

Inne i ett lugnt villaområde i norra delarna av Brunna finns en fotbollsplan. Här spelar barnen fotboll, de vuxna kubb och flickor bygger hinder och hoppar med sina käpphästar.

Kommunen förbereder utförsäljning av gruppbostäder

När Mitt i:s utsända vandrar in på planen har en grupp grannar samlats. Nyligen så har de haft en fixardag. Jaqueline Gaimer bor precis intill fotbollsplanen. Hon pekar mot målen och berättar att dessa är nymålade samt att ogräset är borta med vinden.

Användandet av planen

Här, på grannarnas fotbollsplan, som är kommunens mark, planerar Upplands-Bro att bygga ett LSS-boende med plats för sex stycken invånare i behov av stöd. På ett informationsmöte som nyligen ägde rum förklarade representanter från kommunen och Upplands-Brohus att deras uppfattning var att ytan inte användes – alls.

Här inne i villaområdet planerar kommunen att bebygga en fotbollsplan som används av många boende. Foto: Niklas Loman

– När vi berättade för representanterna på mötet att fotbollsplanen absolut används, då tappade de alla hakan, säger Jaqueline Gaimer.

Leif Nilsson visar en skiss av det kommande enplansbygget som grannarna fick presenterad för sig på mötet. Han förklarar att bygget kommer att vara 40 meter långt. Planen, där vi samlats, är enskilt 28 meter lång.

Valet av plats

Samtliga grannar återkommer till att det inte på något sätt är negativa till att ett boende uppförs – men det frågar sig om platsen är ändamålsenlig.

Några få av grannarna i området fick information om planerna från kommunen. Denna kopierade Jaqueline Gaimer upp och såg till att sprida till alla berörda grannar. Foto: Niklas Loman

Leif och Annette Nilsson talar utifrån högst personliga erfarenheter då de har en son som själv bor på ett LSS-boende i Sollentuna.

De lyfte på informationsmötet fram vikten av gröna ytor för ett boende likt detta och att platsen inte kommer kunna erbjuda det.

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Genomtänkt eller ej

– Det här ska ju om det byggs kunna fungera som ett livslångt boende för de som ska bo här, inte en förvaringsplats, och de har ju samma rätt att röra sig ute som oss andra, säger Annette Nilsson. Hon är märkbart upprörd, hon tänker en stund och tillägger:

– Och här känns det som att man bara droppar ner dem längst bort i ett ytterområde, här finns inga butiker eller caféer. De kan inte gå och handla, de kan inte göra någonting här.

– Vi vill ha upp det här på bordet, hur gör kommunen? Varför gör ni det? Och har ni verkligen tänkt ut att det här blir bra för den här gruppen? Det har de inte gjort, det anser vi i alla fall, säger Ann Klismo.

______________________________________________________

Läs mer:

Så kommenterar socialnämndens ordförande Martin Normark (L) planerna i Brunna och grannarnas kritik.

LSS-boende i Brunna

Upplands-Brohus uppskattar att kostnaden för att uppföra det planerade LSS-boendet kommer att uppgå till 20 200 000 kronor exklusive moms.

Sex boende ska få plats på en total boendeyta om 270 kvadratmeter, därtill tillkommer allmänna ytor på 200 kvadratmeter. Boende är tänkt att bli ”småskaligt” i ett plan. Enligt den skiss som presenterades för grannarna är boendet omkring 40 meter långt.

Källa: Upplands-Brohus

Visa merVisa mindre

Kommunens svar om Granhammarsvägen

Konkurrensverket: ”Utredningen är fortsatt prioriterad” Upplands-Bro kommun har nu besvarat Kon­kurrensverkets frågor gällande ombyggnationen av Granhammarsvägen. Hotet om miljonböter kvarstår.fredag 7/10 17:59

Parkering i Kungsängen ska asfalteras

Kvälls- och nattjobb i dagarna tre Under perioden 11-13 oktober så kommer parkeringen vid Kungsängens torg vara stängd kvälls- och nattetid då platsen ska asfalteras. Samtidigt beklagar kommunen att buller kommer att förekomma med...fredag 7/10 13:36