Inne i ett lugnt villaområde i norra delarna av Brunna finns en fotbollsplan. Här spelar barnen fotboll, de vuxna kubb och flickor bygger hinder och hoppar med sina käpphästar.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-forbereder-utforsaljning-av-gruppbostader/repuiv!UHXjcgJqW5TH2RpY3kbJqg/

När Mitt i:s utsända vandrar in på planen har en grupp grannar samlats. Nyligen så har de haft en fixardag. Jaqueline Gaimer bor precis intill fotbollsplanen. Hon pekar mot målen och berättar att dessa är nymålade samt att ogräset är borta med vinden.

Användandet av planen

Här, på grannarnas fotbollsplan, som är kommunens mark, planerar Upplands-Bro att bygga ett LSS-boende med plats för sex stycken invånare i behov av stöd. På ett informationsmöte som nyligen ägde rum förklarade representanter från kommunen och Upplands-Brohus att deras uppfattning var att ytan inte användes – alls.

– När vi berättade för representanterna på mötet att fotbollsplanen absolut används, då tappade de alla hakan, säger Jaqueline Gaimer.

Leif Nilsson visar en skiss av det kommande enplansbygget som grannarna fick presenterad för sig på mötet. Han förklarar att bygget kommer att vara 40 meter långt. Planen, där vi samlats, är enskilt 28 meter lång.

Valet av plats

Samtliga grannar återkommer till att det inte på något sätt är negativa till att ett boende uppförs – men det frågar sig om platsen är ändamålsenlig.

Leif och Annette Nilsson talar utifrån högst personliga erfarenheter då de har en son som själv bor på ett LSS-boende i Sollentuna.

De lyfte på informationsmötet fram vikten av gröna ytor för ett boende likt detta och att platsen inte kommer kunna erbjuda det.

https://www.mitti.se/nyheter/ansvarig-politiker-inget-ar-klart/repuix!SnspucKZEdD06f@TkCbrzQ/

Genomtänkt eller ej

– Det här ska ju om det byggs kunna fungera som ett livslångt boende för de som ska bo här, inte en förvaringsplats, och de har ju samma rätt att röra sig ute som oss andra, säger Annette Nilsson. Hon är märkbart upprörd, hon tänker en stund och tillägger:

– Och här känns det som att man bara droppar ner dem längst bort i ett ytterområde, här finns inga butiker eller caféer. De kan inte gå och handla, de kan inte göra någonting här.

– Vi vill ha upp det här på bordet, hur gör kommunen? Varför gör ni det? Och har ni verkligen tänkt ut att det här blir bra för den här gruppen? Det har de inte gjort, det anser vi i alla fall, säger Ann Klismo.

______________________________________________________

Läs mer:

Så kommenterar socialnämndens ordförande Martin Normark (L) planerna i Brunna och grannarnas kritik.