Planen: komma överens med rödgröna i sakfrågor

Järfälla kommer styras av en allians i minoritet den närmaste mandatperioden. De kritiseras för att nu bryta sina vallöften om att inte ge Sverigedemokraterna makt, men menar att de satsar på ett samarbete med rödgröna i sakfrågor. Problemet: S kommer inte ta handen.

  • Publicerad 11:57, 16 okt 2018

Maktskiftet är ett faktum efter kommunfullmäktiges sammanträde i Järfälla under tisdagskvällen.

Omröstningen till kommunstyrelsens ordförande slutade med 27 röster på Emma Feldman (M), 26 röster på Claes Thunblad (S) och 8 blanka röster.

Likadan fördelning av röster blev det i omröstningen av ordförande för kommunfullmäktige, där moderaternas Monika Hallstensson fick 27 röster och socialdemokraternas Christian Bengtzelius fick 26 röster. Även här var det alltså åtta blanka röster.

Tror på breda samtal

Det nya styret har på flera håll anklagats för att lämna sina vallöften om att inte låta Sverigedemokraterna få någon makt i vare sig nämnder eller kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Själva menar de att de även fortsatt kommer kunna hålla löftet och menar att de ska få igenom sin politk genom att sträcka ut en hand till S, V och MP.

– Det går inte att komma ifrån att vi måste sträcka ut handen till de rödgröna och komma överens innan vi går in i nämndemöten, säger Centerpartiets gruppledare Aphram Melki. 

– Vår ambition, och det var vi väldigt tydliga med under kommunfullmäktiges sammanträde i måndags, är att vi vill föra breda samtal för att hitta långsiktiga lösningar för den här mandatperioden, säger moderaternas gruppledare och numer kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman.

Kritiska till upplägg

I oppositionen är man inte lika säker på att de breda samtalen kommer fungera och Claes Thunblad, socialdemokraternas gruppledare, är starkt kritisk till det han kallar ett historiskt svagt alliansstyre.

– Vi går i opposition mot det nya styret och den politik som de för. Det var SD:s utslagsröst som avgjorde under kommunfullmäktige och de kommer ha utslagsröst i alla nämnder framöver. SD ingår i styret och vi kommer aldrig sitta och stötta en politik som drar ner på tillväxten, säger Socialdemokraternas gruppledare Claes Thunblad.

Mitt i söker Sverigedemokraterna för en kommentar.