När politikerna i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd sammmanträdde på torsdagen stod värmeverket i centrum. Foto: Ylva Bergman/Evelina Hertz

Planen: Här kan Hässelbys nya värmeverk hamna

Igår hade lokalpolitikerna i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd sitt första möte för terminen. Förutom beslut i hela sju medborgarförslag gavs också info om den planerade flytten av Hässelby värmeverk.

  • Publicerad 11:38, 24 aug 2018

Fyra representanter från Stockholm Exergi, bland dem VD:n Anders Egelrud, var inbjudna till torsdagens möte i stadsdelsnämnden för att berätta om planerna för flytten av Hässelby värmeverk. StockholmDirekt har tidigare skrivit om den planerade flytten, som helt enkelt beror på att lokalerna i nuvarande Hässelby värmeverk börjar bli för gamla

Häng med in bakom kulisserna på Hässelbyverket

Enligt Anders Egelrud skulle alternativet till en flytt vara att restaurera det nuvarande värmeverket så att det kan stå kvar ytterligare 40-50 år. Men han menar att en flytt är bättre eftersom det dels möjliggör för byggande av bostäder där värmeverket står idag och för att ett nytt värmeverk skulle kunna göra att man kan avveckla kolkraften i Värtahamnen.

Exakt plats för det nya värmeverket är inte spikat men tanken är att det blir någonstans bakom "kullarna" vid vattnet (inte på dem), i närheten av Lövsta ÅVC. Lövsta ÅVC kommer att finnas kvar men eventuellt behöva flyttas. En hamn ska i så fall byggas vid vattnet eftersom planen är att alla transporter till värmeverket ska ske vattenvägen. Exakt placering av hamnen är heller inte spikad.

Tidsplan (obs preliminär):

* Dra igång samråd i slutet av 2018.

* Inlämning av miljötillstånd och detaljprojektering i början av 2019.

* Detaljplan vinner laga kraft, erhållet miljötillstånd och investeringsbeslut 2020.

* Driftstart av nya värmeverket slutet av 2023.

* Avveckling av gamla Hässelby värmeverk 2024-2025 (tanken är alltså att de båda värmeverken ska användas parallellt i ungefär ett år).

Kvällens medborgarförslag:

Hela sju medborgarförslag hanterades under mötet. Bland annat om kommunal service på Lambarö.

Öbor tvingas vara både polis och ambulans

I medborgarförslaget tas flera frågor upp, bland annat om hemtjänst. Svaret från förvaltningen och lokalpolitikerna blev att alla som bor i stadsdelen har rätt att hemtjänst oavsett var man bor. Däremot svarar man inte på hur hemtjänsten i så fall ska levereras till ön.

Övriga medborgarförslagen handlade om aktivitetsparker för hundar i Råcksta och Vinsta, avfallshantering, plank bakom återvinningsstation i Råcksta, bullerskydd på Bergslagsvägen, upprustning av lekplats i Råcksta och utemiljö och säkerhet i Vällingby centrum. Svar på dem hittas HÄR.

Kvällens beslut:

På grund av för många tomma lägenheter beslutades det att ha ett våningsplan på Hässelgårdens vård- och omsorgsboende ska hålla fortsatt stängt i ett år till. Man ska titta på om det går att hyra ut lägenheterna till personer som behöver tillfälliga, billiga boenden istället för att de ska stå oanvända.

Alla beslut från kvällen hittas HÄR när protokollet publiceras.

Kvällens nöjdaste:

Bo Arkelsten (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden fick hålla i klubban under mötet eftersom ordinarie ordförande Kadir Kasirga (S) var på en debatt i Vällingby.

"Som ni vet har vi en valrörelse nu och vissa får jobba mer än andra", konstaterade Arkelsten.

Kvällens info:

* Trafikkontoret har lovat bättre belysning vid Kanaanbadet, Kanaans väg och vid utegymet i Grimsta, efter att medborgarförslag kommit in om detta.

* Även i år kommer stadsdelen att anordna en våldsförebyggande vecka med aktiviteter mellan den första och sjunde oktober.

Sugen på mer?

Protokollet från kvällens möte med alla beslut publiceras HÄR när det är klart.

Nästa möte är den 20 september, genomgång och möjlighet att ställa frågor till politikerna är klockan 18, själva mötet börjar klockan 19.